Lesar: nužan konsenzus o izvlačenju građana iz dužničkog ropstva (video)

OSIJEK, 10. svibnja 2014.(Hina) – Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je danas u Osijeku kako laburisti podržavaju poziv predsjednika Ive Josipovića za postizanjem političkog konsenzusa o pitanjima regionalne samouprave te mirovinskog i zdravstvenog sustava, ali smatra da tome treba dodati i pomaganje u izvlačenju građana iz dužničkoga ropstva.

Na konferenciji za novinare Lesar je naglasio kako je uvođenjem predstečajnih nagodbi poduzećima i državi kao najvećem vjerovniku, omogućeno razduživanje, što nije omogućeno obrtnicima i poljoprivrednim gospodarstvima, koji imaju iste probleme.

Postoji još jedna kategorija, a to je 314 tisuća građana s blokiranim računima, u vrijednosti od 25,6 milijardi kuna, čime je gotovo dostignut iznos blokiranih računa pravnih osoba u Hrvatskoj, od 25,7 milijardi kuna, upozorio je Lesar.

Smatra da se i građanima, kao što je omogućeno državi i tvrtkama, treba pomoći u razdruživanju. Podsjeća da su najveći vjerovnici, kada su u pitanju dugovi građana – banke, država i telekom operateri, odnosno oni koji na tržištu ostvaruju ogromne profite.

S obzirom da je riječ o dugovima koji nisu stvoreni iz obijesti nego iz socijalnih razloga, smatramo da sve kamate treba otpisati i da svi oni koji su blokirani zbog toga što su izgubili radno mjesto ili dobili otkaz, moraju od banaka dobiti otpis duga, koji premašuje iznos dvostruke glavnice, a što je posljedica promjenjive kamatne stope i devizne klauzule, ustvrdio je Lesar.

Ocjenjuje da je to “nužno potreban potez kako bi se građanima omogućilo da počnu iznova”, te da se to može riješiti zakonodavnom regulativom u Hrvatskom saboru.

Očekujem da će predsjednik Josipović prihvatiti ovaj naš prijedlog za nacionalnim konsenzsuom, koji se može ostvariti i do kraja mandata sadašnje vlasti, kazao je Lesar.

| Broj posjeta: 748 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: nužan konsenzus o izvlačenju građana iz dužničkog ropstva (video)"

Imate li komentar?