Lesar: Mnoge su na prijevaru uvukli u drugi mirovinski stup da bi bankari imali što veću masu za manipuliranje

Za Laburista Dragutina Lesara najavljeno oduzimanje dijela dobiti iz državnih tvrtki znači smanjenje investicijskog potencijala. “Ako doista žele da javna poduzeća ostvare investicije u ovoj godini od 12,4 milijarde, kao što je to jučer bilo rečeno, uzimanje njihove dobiti znači smanjenje investicijskog potencijala, a kod kreditnog zaduženja veću kamatu za te iste kredite koje će javna poduzeća očito morati uzeti. To je najgora mjera koju misle napraviti”, ustvrdio je Lesar.

Šef Laburista komentirao je i prebacivanje mirovina po posebnim uvjetima iz II. u I. stup podsjećajući kako je prilikom nastajanja II. mirovinskog stupa bilo planirano da je on samo za starosne mirovine.

“Na prijevaru su u njega naknadno uvučeni i oni korisnici osiguranja koji mirovine stječu po posebnim propisima i do današnjeg dana njima mirovine iz drugog stupa prilikom odlaska u mirovinu nisu isplaćivane ni obračunavate, nego je njihov uplaćeni doprinos u trenutku odlaska u mirovinu bio povučen u generacijsku solidarnost”, rekao je.

Razlog zašto su to napravili je veća količina novca u drugom stupu da bi bankari i financijski sektor imali što veću masu za manipuliranje. “Predložena mjera znači da će, ne čekajući pojedinačni odlazak u mirovinu, sve osiguranike koji u mirovinu idu po posebnim propisima istog trenutka izvući iz drugog stupa i prebaciti samo u generacijsku solidarnost”, rekao je.

Na visine njihovih mirovina, ističe, taj manevar neće utjecati, kao što ni dosad nije bilo utjecaja jer nisu dobivali mirovine iz drugog stupa. “Problem je u tome da ljudi nemaju te informacije, emotivno reagiraju i kažu ‘to je naš novac’, što je točno, to je vaš novac, ali vi s time niste mogli ni dosad raspolagati”, ističe Lesar.

Također je bitno to što su 2/3 novca mirovinski fondovi uložili u državne obveznice. “Hoće li Vlada samo povući te obveznice iz mirovinskih fondova, tehnički način operacije vjerojatno nije još objašnjen”, kaže Lesar. (Hina)

Više informacija: http://www.index.hr/vijesti/clanak/bivsi-hdzov-ministar-financija-suker-vladine-mjere-za-smanjenje-deficita-su-nista/724787.aspx

| Broj posjeta: 799 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: Mnoge su na prijevaru uvukli u drugi mirovinski stup da bi bankari imali što veću masu za manipuliranje"

Imate li komentar?