Lesar: "HNB ne može biti sveta krava koja živi sama za sebe u državi"

OPORBENI zastupnici Ivan Šuker( HDZ) i Dragutin Lesar (Laburisti) neozbiljnim i nejasnim ocjenjuju poruke iz Vlade o mogućim mjerama za smanjenje prekomjernog deficita i u vezi sa skorim rebalansom proračuna, jer svaki dan pričaju nešto drugo.

Lesar upozorava na nelogičnosti koje vladajući iznose govoreći o državnim financijama.

“Danas su najavili da u ovoj godini javna poduzeća moraju investirati 3,2 milijarde kuna više no u prošloj godini, odnosno s 9,2 milijarde kuna investicije podići na 12,4 milijardi kuna. Razgovaralo se i o tome da se dio dobiti iz javnih poduzeća izvuče za krpanje proračuna, a istovremeno traže veće investiranje javnih poduzeća – ako to netko razumije, osim ministra Slavka Linića i stručnjaka u Vladi, molio bih da se javnosti objasni kako je to moguće”, rekao je Lesar.

Ponavlja svoj stav da se dio deficita od 7,7 milijardi kuna mora rješavati vraćanjem zdravstvenog doprinosa na 15 posto, a država konačno mora imati hrabrosti pitati HNB koliko ima ostatka novca iz prošle godine te dio toga “staviti u državni proračun”. “HNB ne može biti sveta krava koja živi sama za sebe u državi”, poručuje.

Poručuje i da je bavljenje samo deficitom, bez rasta i razvoja, “samoubojstvo bilo koje vlade, pa tako i liberalne Zorana Milanovića”.

Iznosi pritom i najnovije podatke o padu industrijske proizvodnje u prosincu na godišnjoj razini za 2,8 posto, a mjesečnoj za 2,3 posto. “A ovim se problemom nitko ozbiljno ne bavi, pa čak ni Hrvatska udruga poslodavaca”, upozorava Lesar.

Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/suker-i-lesar-vlada-svaki-dan-prica-nesto-drugo-nije-svjesna-ozbiljnosti-situacije-u-kojoj-se-nalazimo/724579.aspx

| Broj posjeta: 699 |

Želite li komentirati? Objava: "Lesar: "HNB ne može biti sveta krava koja živi sama za sebe u državi""

Imate li komentar?