Laburisti uvjereni da hitne izmjene zakona vode privatizaciji zdravstva (video)

HRVATSKI laburisti usprotivili su se u ponedjeljak izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju, o kojima je u tijeku javna rasprava, ustvrdivši da je cilj zakona osnažiti privatni sektor na štetu javnog zdravstva i pacijenata.

“Nije riječ o zakonskim izmjenama, nego o novoj platformi koja na mala vrata privatizira zdravstvo, na štetu svih nas”, kazala je predsjednica stranke Nansi Tireli na konferenciji za novinare.

Izmjene dvaju zakona Ministarstvo zdravlja namjerava uputiti u hitnu proceduru za što, uvjerena je Tireli, nema ni jednog formalnog razloga. “Kao razlog za hitnost postupka navodi se usklađivanje s direktivom EU starom 26 godina, javna rasprava je skraćena, a isključeni su pacijenti i liječnici, oni na koje se zakoni najviše odnose”, ustvrdila je Tireli.

Na prvom mjestu briga za profit i tržišne principe

Predsjednik stranačkog odbora za zdravstvo Stipe Drmić Ministarstvu zdravlja spočitava što je u korjenite promjene sustava krenulo u zadnjoj godini mandata, a uvjeren je da predložene zakonske izmjene, umjesto brige za dobrobit pacijenata, na prvo mjesto stavlja brigu za profit i tržišne principe.

Smeta mu što se Upravnom vijeću HZZO-a daje potpuna autonomija u sklapanju i razvrgavanju ugovora sa zdravstvenim ustanovama, a takav pristup naziva “nedemokratskim i totalitarnim”.

Drmić se protivi i odredbi po kojoj bi ministar mogao smjenjivati čelnike strukovnih komora u zdravstvu, koje imaju dugogodišnju autonomiju i tradiciju.

Nezadovoljan je i prebacivanjem fokusa na zdravstveni turizam jer se radi o sukobu interesa, budući da pomoćnik ministra Miljenko Bura ima dvije tvrtke koje se bave upravo zdravstvenim turizmom.

Upozorio je da će financiranje zdravstvenog turizma iz javnih izvora značiti manje novca za javno zdravstvo, a posljedično i siromašniju zdravstvenu košaricu za osiguranike.

“Amerikanizacija zdravstva”

I potpredsjednik stranke Jaroslav Pecnik uvjeren je da će najavljene izmjene nanijeti štetu javnom zdravstvu i pacijentima. Ističe da laburisti nisu protiv privatnog zdravstva, ali treba ga jasno razdvojiti od javnoga.

“Predloženi zakoni siromašnima donose lošu uslugu, a smisao je pretakanje novca u privatni sektor i amerikanizacija zdravstva”, tvrdi Pecnik.

Tireli je dodala i kako predložene izmjene nisu predvidjele nositelje odgovornosti unutar HZZO-a, a kako predviđaju osnivanje trgovačkih društava i ulaganje u investicijske fondove postavila je pitanje tko će odgovarati u slučaju loše procjene i gubitka novca. “Hoće li se taj gubitak oduzeti od prava pacijenata, odnosno od košarice zdravstvenih usluga”, pita Tireli.

Na pitanje jesu li predloženi zakoni poljuljali odluku laburista da predizborno koaliraju s SDP-om, odgovorila je niječno.

“Nije nas pokolebalo, mi se kontinuirano zalažemo za iste ciljeve, a uvjerena sam da se ovakvi zakoni neće donijeti, odnosno da će naš i pritisak udruga pacijenata i liječnika biti dovoljan da se odustane od hitne procedure”, rekla je Tireli. (HINA)

Tireli, Drmić i Pecnik, foto Laburisti

| Broj posjeta: 383 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti uvjereni da hitne izmjene zakona vode privatizaciji zdravstva (video)"

Imate li komentar?