Laburisti traže uvođenje crkvenog poreza

REVIZIJA UGOVORA S VATIKANOM

Hrvatski laburisti – Stranka rada su na konferenciji za novinare najavili da će u saborsku proceduru pustiti zakonski prijedlog kojim bi se uveo tzv. crkveni porez. Također, Hrvatski laburisti zatražili su izmjene i dopune Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima

Kako je pojasnila v.d. predsjednica stranke Nansi Tireli, članak 15. tog Ugovora kaže da „ako bilo koja od visokih Ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima“.

Tireli je podsjetila na teško gospodarsko i socijalno stanje u državi, uvelike različito od onoga u razdoblju potpisivanja Ugovora, kao i nedavnu izjavu ministra financija Borisa Lalovca kako su državne rezerve ispražnjene. Stoga je pozvala Vlada RH da potakne razgovore s Vatikanom o reviziji tih Ugovora.

Govoreći o prijedlogu za uvođenje ‘crkvenog poreza’, Tireli je istaknula kako su Hrvatske laburiste na to potaknuli potezi i izjave novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, koji je odustao od konzultiranja s akademskom zajednicom oko uvođenja građanskog odgoja u škole, ali se o njemu konzultirao s Crkvom.

‘Budući da se mnogi hrvatski građani osjećaju zakinutima u svom demokratskom pravu na obrazovanje, upravo zbog opstrukcije građanskog odgoja i uloge koju je katolička Crkva, prema riječima ministra Mornara, u tome odigrala, Hrvatski laburisti odlučili su inicirati zakonski prijedlog za uvođenje ‘crkvenog poreza‘. Primjenom ovog poreza svaki bi građanin samostalno odlučio hoće li iz svojih prihoda uplaćivati porez nekoj vjerskoj zajednici’, pojasnila je Tireli.

Povod za svoje prijedloge Hrvatski laburisti našli su u odluci Vlade da se građanski odgoj u školama ne provodi prema obećanju iz Plana 21 kao cjeloviti predmet, nego da se provodi kroz tzv. međupredmetnu nastavu.

Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/344277/Laburisti-traze-uvodenje-crkvenog-poreza.html

‘Odustajanje od građanskog odgoja je licemjerni ustupak Crkvi’

Autor: Hina

ZAGREB – Čelnici Hrvatskih laburista ocijenili su danas da je Vlada odustajanjem od građanskog odgoja kao zasebnog predmeta napravila ustupak Katoličkoj crkvi i time odustala od obećanja iz Plana 21, te najavili da će najesen u saborsku proceduru uputiti zakon o crkvenom porezu, a Vladu pozvali da pokrene inicijativu za revizijom ugovora između Hrvatske i Svete Stolice.

“Odustajanje od građanskog odgoja je zaokret Vlade prema Katoličkoj crkvi i podilaženje javnosti u svrhu predstojećih parlamentarnih izbora”, ocijenila je na konferenciji za novinare v.d. predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli.

Taj je zaokret licemjeran, a budući da se mnogi građani time osjećaju izigranima, predložit ćemo zakon o crkvenom porezu, kako bi građani mogli odlučiti hoće li izdvajati novac za financiranje katoličke ili neke druge crkve, ili neće, najavila je Tireli.

Isto tako, zbog gospodarske situacije i podatka da su nam državne rezerve na nuli, smatramo da bi Vlada trebala pokrenuti pregovore o reviziji vatikanskih ugovora, rekla je Tireli podsjetivši da u ugovoru između Hrvatske i Svete Stolice stoji da jedna od strana takvu inicijativu može pokrenuti kad se steknu uvjeti. “Smatramo da su se uvjeti stekli i ozbiljna Vlada bi trebala krenuti u tom smjeru”, kaže Tireli.

Nikola Vuljanić drži da je Vladino odustajanje od građanskog odgoja i podilaženje biračima i Katoličkoj crkvi kratkotrajna mjera. “Kroz povijest se vidi da je to bilo loše i za crkvu i za državu, bilo da je riječ o Borgijama, ili o crkvenim i državnim vlastima u Iranu”, rekao je.

Obrazovne kurikulume ne mogu raditi crkvene organizacije, ustvrdio je Vuljanić ocjenivši da se hrvatski obrazovni sustav urušava još od uvođenja “šuvarice”. Tada je moto bio da se djeca školuju za udruženi rad, kaže Vuljanić, a do danas se ništa nije promijenilo osim što se ponavlja kako se djecu školuje za tržište rada.

Na novinarsko pitanje na čiju podršku u vezi zakona o crkvenom porezu računaju u Saboru, Vuljanić je odgovorio da ima četrdesetak zastupnika modernog liberalno građanskog opredjeljenja koji bi to podržali. Svjesni smo da to nije dovoljno, ali oni predstavljaju oko 800.000 birača i zbog njih ćemo to predložiti, dodao je.

Na pitanje o padu rejtinga stranke Tireli je rekla da nisu zabrinuti, pripremaju se novi programi, a u stranku se upisuju novi članovi.

Vuljanić je poručio da će Laburisti raditi na tome da budu prepoznatljivi kao stranka ljevice, što u Hrvatskoj više nije niti jedna stranka.

Izvor: http://www.jutarnji.hr/laburisti–odustajanje-od-gradanskog-odgoja-je-licemjerni-ustupak-katolickoj-crkvi-/1208903/

| Broj posjeta: 789 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti traže uvođenje crkvenog poreza"

Imate li komentar?