Laburisti su ispunili kvotu od minimum 40% žena na listama već za predstojeće lokalne izbore! (video)

Laburisti ne čekaju silu zakona jer smatraju da žene već danas trebaju imati ravnopravne uvjete u društvu. Mnogi pokazatelji govore suprotno i to želimo svojim postupcima promijeniti.

(Zagreb, 8. ožujka 2013.) Prema zakonu, uvjet o minimalno 40 posto žena na listama za predstavnička tijela obvezan je tek za 3. izborni ciklus, a sukladno tumačenju Vlade RH od 4. prosinca 2012. taj ciklus nastupa tek 2017. za lokalne, 2019. za parlamentarne, a tek 2024. godine za izbore za EU parlament. Predsjednica odbora za ravnopravnost spolova, Laburistica Nansi Tireli, bila je protiv takvog prijedloga, ali je odbor većinom glasova vladajuće većine donio navedenu odluku.

Ukupno, na 150 listi Hrvatskih laburista za predstavnička tijela biti će 3.046 kandidata, a među njima je 1.297 žena ili 42,58 posto. Za predstavnička tijela županija (ukupno u 19 županija i Grad Zagreb) kandidira se 856 kandidata, od kojih je 377 žena, što čini 44,04 posto. U 78 gradova na listama će biti 1460 kandidata Laburista, od toga 41,96 posto žena, a u 52 općine 710 kandidata, od kojih su 299 ili 42,11 posto žene.

Hrvatski laburisti na ovim lokalnim izborima kandidiraju ukupno 106 kandidata za načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, žena je ukupno trideset i dvije ili 30,2 posto.

U cilju promoviranja ideje o što većoj zastupljenosti žena odnosno podzastupljenog spola, Predsjedništvo Hrvatskih laburista odbilo je dati pozitivno mišljenje nositeljima lista na sastav lista za predstavnička tijela u 12 gradova i općina, dakle u 9 od tih 12 primjera, razlog uskraćivanja pozitivnog mišljenja je upravo neispunjavanje uvjeta o minimalno 40 posto žena na listama. Predsjedništvo stranke je od tih gradova i općina zatražilo ponovno odlučivanje o kandidatima za liste na način da se ispoštuje odredba o minimalno 40 posto žena na listama.

Uljepšati ženama jedan dan ne može biti zamjena za stvarno stanje i poziciju žena u društvu. Istaknuti ćemo samo neke podatke koje želimo što prije promijeniti, ne samo radi žena, već radi društva u cjelini:

• Trenutno je u Hrvatskoj više od 374.000 nezaposlenih, od toga je žena više od 52%.

• U profesijama u kojima je veći udio žena, plaće su niže od nacionalnog prosjeka.

• Na istim radnim mjestima žene su slabije plaćene od muškaraca, a prosječno u Hrvatskoj manje za 10,6%.

• Prosječna mirovina žena niža je od mirovine muškaraca za čak 22%.

• U Europskoj uniji razlika u plaćama iznosi poražavajućih 16,2 posto, a žene moraju raditi čak i do 59 dana više od muškaraca kako bi zaradile istu godišnju plaću.

• Žene se često susreću s tzv. “staklenim stropom” i otežano im je napredovanje na bolje pozicije iako imaju iste kvalifikacije kao i muškarci.

• Svake godine policija u Hrvatskoj evidentira između 15.000 i 22.000 žrtava obiteljskog nasilja, od čega su najmanje dvije trećine žene!

Iznesimo i neke ohrabrujuće činjenice:

• Jednaka plaća znači jednaku naknadu za istu vrstu posla, istu složenost, odgovornost i rad iste vrijednosti. Važećim hrvatskim zakonodavstvom takva vrste diskriminacije je zabranjena.

• Europska komisija pokrenula je projekt “Jednakost se isplati” kojim želi pružiti podršku onim poslodavcima koji su pokazali interes za uklanjanjem jaza u plaćama.

• Istraživanja pokazuju da zaposlene žene u Hrvatskoj općenito posjeduju bolje radne karakteristike od muškaraca, posebno višu razinu obrazovanja, ali da su njihove karakteristike manje cijenjene, odnosno manje plaćene od usporedivih karakteristika muškaraca, što dovodi do jaza u plaćama.

Predsjedništvo Hrvatskih laburista – Stranke rada čestita svim ženama međunarodni Dan žena!

Hrvatski laburisti – Stranka rada
Nansi Tireli, saborska zastupnica i članica predsjedništva
095/3890-753

| Broj posjeta: 745 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti su ispunili kvotu od minimum 40% žena na listama već za predstojeće lokalne izbore! (video)"

Imate li komentar?