Laburisti protiv prodaje šuma, voda i cesta (video)

Hrvatski laburisti – Stranka rada neće podržati Zakon o strateškim investicijama jer ne postoji popis državne imovine niti strategija po kojoj se njome upravlja, rekao je danas u Rijeci predsjednik stranke Dragutin Lesar.

Taj Zakon daje Vladi – dakle, nekolicini pojedinaca, a ne Saboru – ovlasti da odlučuju i privatiziraju te neposrednom pogodbom prodaju hrvatske šume, vodno dobro i javne ceste, u tobožnjem interesu investiranja, tvrdi Lesar i pita: Ako Jadranka Kosor nije znala ponuditi strategiju, zašto premijer Milanović ne zna napisati strategiju i ponuditi Saboru?

Ni najavljeni porez na nekretnine ne ide na ruku većini građana, a sramotna je činjenica da će minimalna plaća umjesto 40 posto iznositi 36 posto prosječne plaće – dakle 2984 kune.

Ništa bolje ne piše se ni nekadašnjim štedišama Ljubljanske banke jer od najnovijih pregovora između Slovenije i Hrvatske koristi će imati samo država, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci s koje izvještava Damir Pijaca (audio zapis).

Lesar: laburisti na izbore svuda izlaze samostalno

RIJEKA, 14. veljače 2013. (Hina) – Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci kako su sve podružnice stranke prihvatile preporuku da na izbore izađu samostalno.

Lesar je tvrdi da je “bilo pritisaka i poziva na koaliranje, posebno iz SDP-a, ali su se podružnice tome oduprle”.

Opovrgnuo je tvrdnje po kojima Hrvatskim laburistima više odgovara biti u oporbi podatkom o šest kandidata te stranke za dužnost župana, 18 za dužnost gradonačelnika i 13 za dužnost načelnika općina.

Lesar je rekao da će Hrvatski laburisti biti protiv donošenja zakona o strateškim investicijama zato što Hrvatska još nema popis državne imovine. Zakonska obveza Vlade bila je Hrvatskome saboru uputiti na razmatranje strategiju upravljanja državnom imovinom kojom bi se utvrdilo što će se privatizirati, što koncesionirati, a što ostaje u državnome vlasništvu, istaknuo je i dodao kako tu obvezu dosadašnje vlade nisu ispunile.

Ustvrdio je i da je taj zakon opasan jer vladi omogućuje neposrednu pogodbu u prodaji šuma i zemljišta ili drugih vrsta javnog vlasništva. “Ako je problem prostor u realizaciji investicija, predlažemo da se koriste poluprazne poduzetničke zone, napušteni vojni objekti i poligoni, propale tvornice i neiskorišteno građevinsko zemljište”, rekao je predsjednik Hrvatskih laburista.

Istaknuo je da se ta stranka protivi i uvođenju poreza na nekretnine jer je “hrvatska tradicija stjecanje vlasništva nad stambenim prostorom”, a ne status najmoprimca. “Ovdje se štedi u nekretninama pa financijska moć vlasnika često ne odgovara vrijednosti nekretnine”, dodao je.

Dug Ljubljanske banke hrvatskim građanima nije predmet pregovora predstavnika Slovenije i Hrvatske, kaže Lesar i dodaje kako građani neće moći naplatiti svoj dug osim podizanjem privatnih tužbi. Objasnio je kako se pregovara “samo o 260 milijuna eura koje je Hrvatska preuzela kao javni dug te isplatila građanima za ‘staru deviznu štednju’, a 160 milijuna kuna duga Ljubljanske banke građanima nije obuhvaćeno pregovorima”.

(Hina)

| Broj posjeta: 951 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti protiv prodaje šuma, voda i cesta (video)"

Imate li komentar?