Laburisti protiv LNG terminala u Omišlju

Hrvatski laburisti – Stranka rada se oštro protive izgradnji LNG terminala kod Omišlja na otoku Krku.

LNG terminal je tema o kojoj se dulje vremena govori, a Vlada RH je odlučila upravo sada uputiti Studiju o procjeni utjecaja na okoliš na javnu raspravu. Kažu, radi se o strateškom projektu za RH. Tomu je teško povjerovati, kad se zna da živimo u državi koja nema nikakvu jasnu strategiju, pa tako ni energetsku.

Dovoljno je razmotriti činjenicu da u zemlji koja ima jednu od najsunčanijih obala u Sredozemlju (s oko 110 sunčanih dana u godini, nasuprot, recimo, njemačkih 50-70 dana) Ministarstvo zaštite okoliša i energetike umjesto izgradnje solarnih elektrana kreće u dubiozni projekt LNG terminala, projekt pun manjkavosti, ekoloških opasnosti i štetnih učinaka na ekonomiju otoka (uništavanje prihoda od turizma).

Laburisti prozivaju Vladu RH za neodgovornost koja nam je već svima dobro poznata. Resorna ministarstva su svojedobno ignorirala inicijativu Hrvatskih laburista da se zaposleni u Dini zbrinu, a pogoni isprazne od toksičnih i štetnih kemikalija i to još ni do danas nije učinjeno.
Unatoč tomu, novi investitori, uz posvemašnju potporu Vlade RH, upravo „guraju“ novu potencijalnu ekološku opasnost i ugrožavaju egzistenciju onih koji su u Dini ostali bez posla i okrenuli su se turizmu. Hoće li se povijest s Dinom ponoviti?

Na javnom izlaganju su stručnjaci iz LNG Hrvatska rekli da treba gledati širu sliku, jer je Hrvatska 2016. godine proizvela manje od polovine vlastitih potreba za plinom, a očekuje se da bi ubuduće to moglo biti i manje. Pretpostavljamo da bi država s jasnom strategijom u takvim uvjetima trebala koristiti vlastiti plin koji se crpi iz jadranskog podmorja umjesto prodavati ga Talijanima ispod realne tržišne cijene, o čemu su pisali mnogi mediji, a ne pokretati projekt LNG terminala, koji za našu regiju donosi više štete nego koristi.
Ukratko, nad Omišalj, otok Krk ali i cijeli sjeverni Jadran se nadvio crni oblak onečišćenja, vizualnog zagađenja i štetnog djelovanja na zaradu od turizma.

Očekujemo da će Vlada RH ipak „progurati“ i ovaj projekt poput npr. pogona za koksiranje u Riječkoj rafineriji u Urinju, unatoč glasnim protestima stanovnika, jer Vlada ne pita stanovnike što misle o projektima, već odlučuje u njihovo ime što je za njih dobro, vodeći pritom najveći interes o pogodovanju kapitalu, čemu gotovo svakodnevno svjedočimo (TE Peruča, npr.).

Hrvatski laburisti – Stranka rada pozivaju sve stanovnike da upišu svoje komentare u knjige primjedbi na mjestima javnih uvida ili pošalju poštom u zakonskom roku do 28. studenog, te tako pokušaju spriječiti provedbu ovog lošeg i skupog projekta s dalekosežnim posljedicama.

David Bregovac
predsjednik stranke

| Broj posjeta: 18 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti protiv LNG terminala u Omišlju"

Imate li komentar?