Laburisti o vladi: neoliberalizam i korporativna demokracija

ZAGREB, 31. ožujka 2012. (Hina) – Smjer kojim ide Vlada za predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara je nastavak HDZ-ovog smjera koji bi se najjednostavnije nazvao – “neoliberalizam neka nam živi vječno”, a to ostvaruju, kako je rekao, “korporativnom demokracijom u koju su se zaljubili”.

“Dva naprijed, ostali stoj. Tako djeluju i takav dojam u javnosti ostavljaju. Oporba ih smeta, živcira. Ne vide, ne čuju, ne razgovaraju”, rekao je Lesar danas na konferenciji za novinare na kojoj je analizirao 99 dana rada Vlade.

Kazao je kako je to 99 dana kadroviranja u kojem je njihova ključna riječ bila odgovornost, a istina je podobnost i poslušnost, a poruku koju su time poslali – “za naše i zakone ćemo mijenjati”.

Lesar je pitao do kada će biti u zabludi da štednja donosi gospodarski oporavak i da smanjena kupovna moć stanovništva potiče proizvodnju te do kada će brutalna pohlepa i kriminalna neodgovornost financijskog sektora umjesto Vlade i politike upravljati ovom zemljom.

“Povećali su PDV i time osiromašili siromašne, te odbili progresivno oporezivanje dividendi i dobiti kao temeljnog sredstva uvođenja društvene pravednosti za koju su se u kampanji toliko zalagali”, ustvrdio je Lesar. Ocijenio je kako su smanjili kupovnu moć većini građana, te povećali zaduženost općeg sektora i države u cjelini te odustali od svakog pokušaja spašavanja proizvodnog dijela gospodarstva. Počeli su primjenjivati temeljnu zadaću Porezne uprave ali se ne usude ili ne znaju tako stečenu imovinu proglasiti protuzakonito stečenom i oduzeti, a također su počeli pa stali u ukidanju parafiskalnih nameta, za koje i sami gospodarstvenici tvrde da je jedan od najvećih problema.

“Neoporezivanjem reinvestirane dobiti u financijskom sektoru banke su samo u ovoj godini nagradili s milijardu kuna ekstra profita”, ustvrdio je Lesar. Rekao je kako je Vlada ukinula povlaštene, privilegirane, političke mirovine ali bez spremnosti revizije i čišćenja mirovinskog sustava od svih privilegija koje su 21 godinu u njemu nastajale te kako ni jedan zakon u Sabor nisu dali u redovnoj proceduri kao da je u zemlji izvanredno stanje. Javne ovršitelje su odgodili, a nakaradni sustav ovrha ostavili.

Ustvrdio je kako je Vlada osiromašila većinu općina, gradova i županija poreznom reformom i ostavila ih na cjedilu, provela europski referendum, ali zaboravila hrvatsko gospodarstvo pripremati za ulazak u EU, a u vanjskoj politici još uvijek “škilje” samo prema Bruxellesu i Washingtonu.

“Zaboravili su na zakon o referendumu i ne mijenjaju odredbu o deset posto potpisa za zahtjevanje građanskog referenduma, ne čine ništa da neposrednu demokraciju olakšaju” te “toleriraju nastavak predstečajnog klanja proizvodnog sektora gospodarstva – ili ne vide, ili se boje stečajne mafije koja u ovom trenutku upravlja polovicom hrvatskog gospodarstva”.

Lesar je rekao da od najava izdvaja tri moguće katastrofe – javno-privatno partnerstvo za sve investicije u društvenom sektoru, koncesije na postojeću infrastrukturu te privatizacija Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja ili, ne daj Bože, strateških resursa poput Petrokemije.

“Privatni kapital u taj sektor ući će samo ako će ostvarivati nadprosječne profitne stope, a to je ujedno i dokaz, ako se u tim sektorima mogu ostvarivati nadprosječne profitne stope da je to razlog više zašto država mora ostati vlasnik tih strateških resursa”, poručio je Lesar.

(Hina)

| Broj posjeta: 1.182 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti o vladi: neoliberalizam i korporativna demokracija"

Imate li komentar?