Laburisti: Nema demokracije bez vrednovanja radništva

Zagreb, 25. svibnja – Zabrana ili polovična zabrana rada nedjeljom još je jedna izborna sumaglica trenutne Plenkovićeve tehničke vlade koja nikako da shvati kako o temama radništva treba razgovarati s predstavnicima radnica i radnika, poručuju Laburisti.

Novi prijedlog tehničkog ministra Horvata o 14 radnih nedjelja isključivo je bio raspravljan s HGK-om, HOK-om i HUP-om, a radnike se ne pita, niti se konzultira s njima. Vrijednost radništva u društvu ova trenutna HDZ-ova tehnička vlada srozala je u potpunosti.

U trenutku kada bismo trebali jačati načela moderne demokracije u kojima se vrijednost radništva poštuje i pravedno vrednuje svjedočimo apsolutnom negiranju postojanja radnica i radnika. Nije čudo što nam se ljudi iseljavaju jer ovakvim nemilosrdnim politikama sigurno nećemo zaustaviti ekonomske migracije naših mladih i radno sposobnih građanki i građana. Upravo bi vlast trebala zaštititi radništvo jer jedino tako možemo graditi bolju budućnost i ojačati demografsku sliku Hrvatske.

HDZ-ove politike spram radnica i radnika kroje konzorcij imućnih poslodavaca i Crkva, što je zlo i naopako. Pored toga, 14 radnih nedjelja indirektno govori da će trgovine raditi isključivo tijekom turističke sezone. Očito je kako ova trenutna vlada nema plana kako razvijati turizam na održiv način kroz cijelu godinu s naglaskom na turističke proizvode i usluge viših vrijednosti, kao što je zdravstveni turizam, koji može biti, u interakciji sa znanošću, i tampon zona i u vrijeme zdravstvenih pandemija. U protivnom bi dobro razmislili o radu nedjeljom i u tripartitnome razgovoru poslodavci-radnici-vlada.

Svaka radnica i radnik za svoj pošten rad treba biti pravedno plaćena, a rad nedjeljom treba biti posebno vrednovan kroz najmanje 50% višu cijenu po satu rada i uz minimalno jedan dan odmora tokom tjedna. Ovime bi se poticali poslodavci da dobro promisle o profitabilnosti rada nedjeljom, a s druge strane jačala bi se vrijednost radništva u društvu kao i potrošačka moć.

Koplja se lome na radu nedjeljom već dobra dva desetljeća. Dobro je što Plenkovićeva tehnička vlada trenutno nema moć donositi novu zakonsku legislativu za radništvo, ali opasnost vreba ako se HDZ opet domogne vlasti.

Odgovornost političara je krojiti politike za unapređenje društva i jačanje moći svake hrvatske građanke i građanina. To se sigurno ne postiže kada se isključuju radnice i radnici iz dijaloga kao što to konstantno čini sada Plenkovićeva tehnička vlada. Nažalost, HDZ vrednuje radništvo samo na riječima, ali konstruktivnih djela nema. Ujedno, Crkvi u politici mjesta ne bi trebalo biti.

„Zaštićeni radnici pokazuju zrelost, napredak i snagu države, a sigurno se Njemačka nije izgradila na izrabljivanju radnika. Ne trebamo izmišljati toplu vodu, trebamo pogledati iskustva naprednih zemalja kojima je zaštićeno radništvo glavna spona razvoja. Na kraju krajeva, to je jedino izborno obećanje za kojim vape naše građanke i građani i za koje je vrijeme da im odgovorni političari isporuče.“ – poručuje David Bregovac, predsjednik Laburista.

| Broj posjeta: 142 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti: Nema demokracije bez vrednovanja radništva"

Imate li komentar?