Laburisti i sindikati stvaraju platformu za zaštitu radnika

Cilj incijative je stvoriti trajno radno tijelo koje će imati najbolja rješenja u konkretnim problemima i zakonskim prijedlozima

ZAGREB, 21. srpnja 2016. – Predstavnici sindikata i Hrvatskih laburista počeli su stvarati radnu platformu kako bi zajednički štitili radnička prava. Prva dva sastanka već su održana kod laburista, a novi je dogovoren za sljedeći tjedan.

Inicijativi laburista zasad su se pridružili sindikalni predstavnici iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Hrvatske udruge radničkih sindikata, Novog sindikata i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, a platforma je otvorena svima koji žele zajedno promijeniti trendove.

Cilj je okupiti u trajno radno tijelo sve snage koje se zalažu za zaštitu radnika i početi što intenzivnije raditi na konkretnim rješenjima i u pojedinačnim slučajevima, i na razini zakonodavstva. I laburisti i sindikati svjedoče tomu kako se položaj radnika sve više urušava, zaštita slabijih je sve manja ili nikakva, a prava se krše na svakom koraku.

Ova zajednička platforma kreirat će rješenja za učinkovitiju zaštitu radnika, lakši rad sindikata i bolje odredbe u Zakonu u radu. Također, osnivači platforme zalažu se za kolektivno pregovaranje o cijeni i uvjetima rada, te jačanje lijeve političke opcije koja će štititi radničke intrese u Saboru.

– Srce me boli kad gledam kako je teško većini ljudi koji svojim radom žele ostvariti pošten život. A može se to promijeniti. Potrebno je samo malo zajedništva i volje i puno truda. Prvi korak smo napravili, veselim se i onima koji će nam se priključiti – poručio je Tomislav Končevski, predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Laburisti sa sindikatima

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, poručio je:

– Prostor na demokratskoj i umjerenoj ljevici širom je otvoren jer ga je ispraznila tzv. socijaldemokratska politika okretanjem leđa radnom čovjeku. Želim jasno poručiti – laburiste vidim kao demokratsku opciju odlučno opredijeljenu za radnu narodnu većinu. Zato imaju moju punu podršku, jednako kao i ova inicijativa.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata izjavio je:

– Naša iskustva u radu s laburistima i njihovim zastupnicima u Saboru jako su dobra i bogata. Bez zadrške sudjelujemo i podržavamo ovu incijativu. Želimo i dalje u Saboru imati istinske predstavnike radnika.

| Broj posjeta: 1.421 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti i sindikati stvaraju platformu za zaštitu radnika"

Imate li komentar?