Laburisti: Građani imaju pravo znati kojem je dužniku otpisan dug i u kojem iznosu

HRVATSKI laburisti u saborsku su proceduru jučer uputili prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona, koji bi omogućio objavu podataka o otpisu dugovanja prema državi u postupcima predstečajne nagodbe.

Laburisti predlažu da se u slučaju predstečajnih nagodbi poreznike oslobodi obveze čuvanja porezne tajne, po uzoru na zakonske izmjene iz srpnja 2012., kada je omogućena objava popisa poreznih dužnika.

U obrazloženju prijedloga podsjećaju da je u predstečajnim nagodbama prijavljeno više od 54 milijarde kuna obveza, od čega je više od 90 posto obveza većih od 10 milijuna kuna.

Do sada je sklopljeno 745 predstečajnih nagodbi, na koje otpada gotovo 30 posto ukupno prijavljenih obveza, odnosno više od 15 milijardi kuna, navode laburisti.

Upozoravaju da javnost posljednjih mjeseci uznemiruju informacije o iznosu i uvjetima otpisa poreznog duga pojedinim dužnicima, te “sve glasnija upozorenja malih i srednjih poduzetnika o nejednakom postupanju prema njihovim zahtjevima za otvaranje predstečajne nagodbe u odnosu na ‘velike igrače'”.

“Upravo zbog interesa javnosti i činjenice da država u predstečajnim nagodbama otpisuje naš zajednički novac, smatramo da građani imaju pravo znati kojem je dužniku otpisan dug i u kojem iznosu, što će rezultirati i većom odgovornošću nadležnih tijela pri vođenju predstečajnih nagodbi”, ističu laburisti.

Smatraju da bi skidanje obveze čuvanja porezne tajne za predstečajne nagodbe vratilo povjerenje građana u taj institut, a predvidjeli su i povratno djelovanje zakonskih izmjena, što bi značilo da bi se nove odredbe primjenjivale i na već provedene nagodbe.

Foto HINA

Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/laburisti-gradjani-imaju-pravo-znati-kojem-je-duzniku-otpisan-dug-i-u-kojem-iznosu/731354.aspx

| Broj posjeta: 850 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti: Građani imaju pravo znati kojem je dužniku otpisan dug i u kojem iznosu"

Imate li komentar?