Laburisti: Dopusnica za visoko obrazovanje prodaje se kao burek

Bilo je te korupcije i prije, ali u manjim količinama. Onaj tko kaže da je nastavnik na fakultetu i da nije znao za prodaju ispita, laže, tvrdi Nikola Vuljanić

Hrvatsko visoko obrazovanje i znanost su u dubokoj krizi i vladajući to sad pokušavaju riješiti javno-privatnim partnerstvom za koje se već pokazalo da nije uspješno rješenje, poručili su Hrvatski laburisti.

– Bez vizije i razumijevanja sustava, uštede koje ministar Željko Jovanović predlaže vode katastrofi – smatra laburist Nikola Vuljanić dodajući kako se njegova stranka ne svrstava ni uz ni protiv Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji je premijer Zoran Milanović povukao iz procedure jer to “samo zamagljuje pravi problem”. Tri su krize u sustavu visokog obrazovanja i znanosti, tvrdi Vuljanić, i objašnjava kako je riječ o krizama financiranja, upravljanja te akademske iskrenosti.

– Politika štednje u ovom sektoru primjenjuje se jednako kao i u komunalnim poduzećima ili Hrvatskim šumama. Jasno je da su uštede potrebne, ali je jasno i da se ne može svaki sektor mjeriti istim metrom. Kako očekivati izvrsnost kada se svake godine udio u društvenom proizvodu za ovaj sektor smanjuje – tvrdi Vuljanić te dodaje kako se novac kojim bi se trebalo razvijati ovaj sektor “perfidno” prelijeva u privatni sektor. Naši profesori u koje se ogroman novac ulaže desetljećima nakon 65. godine odlaze u privatni sektor koji je time na dobitku, pa i ne daje šansu mladima kada može dobiti “gotov” proizvod u koji ne treba ništa ulagati. Druga je kriza – kriza upravljanja, pa tako naši najbolji liječnici ili znanstvenici postaju ravnatelji bolnica ili dekani i svoju stručnost gube na razgovore s čistačicama i na javne nabave.

– Tako se i dopusnica za visoko obrazovanje u sustavu javno-privatnog partnerstva prodaje kao burek, to je ono što nas valjda redovito čeka u budućnosti – kaže Vuljanić te kao ilustraciju za krizu akademske iskrenosti daje primjer jučerašnjih uhićenja na Medicinskim fakultetu zbog sumnje u prodaje ispita. Bilo je za očekivati, dodaje, da profesori sami prijavljuju korupciju o kojoj priča cijeli grad, no to bi mogao značiti kraj njihove akademske karijere pa cijeli slučaj mora rješavati policija.

– Bilo je te korupcije i prije, ali u manjim količinama. Onaj tko kaže da je nastavnik na fakultetu i da nije znao za prodaju ispita, laže. Takve slučajeve trebali bi fakulteti rješavati interno – zaključuje Vuljanić.

Izvor: http://www.vecernji.hr/vijesti/laburisti-dopusnica-visoko-obrazovanje-prodaje-se-kao-burek-clanak-462856

Još o temi:
>> http://www.jutarnji.hr/-akademska-zajednica-u-dubokoj-je-krizi–onaj-tko-kaze-da-je-nastavnik-na-fakultetu-i-da-nije-znao-za-prodaju-ispita–laze–/1059300/

| Broj posjeta: 812 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti: Dopusnica za visoko obrazovanje prodaje se kao burek"

Imate li komentar?