Laburisti će na lokalne izbore ići samostalno

Takva preporuka usvojena je danas na Nacionalnom vijeću, rekao je Lesar na konferenciji za novinare u Zagrebu nakon sjednice tog tijela stranke na kojoj su usvojene najvažnije odluke i preporuke u vezi priprema i nastupa na lokalnim izborima

ZAGREB – Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar istaknuo je danas da se svim ograncima i podružnicama stranke preporučuje samostalni izlazak na predstojeće lokalne izbore u svim općinama, gradovima i županijama.

»S obzirom na to da je to preporuka Nacionalnog vijeća ja sam uvjeren da će se toga pridržavati svi ogranci, sve podružnice i da ćemo time imati olakšani proces odlučivanja unutar stranke«, istaknuo je Lesar.

Što se mogućih koalicija tiče, kazao je da je Laburistima »koalicijski prostor nešto malo sužen«.

»S jedne strane su političke stranke koje su po svjetonazoru dosta daleko od nas ili mi od njih i zbog toga koalicije nisu moguće. S druge strane političke scene su lažni socijaldemokrati s kojima također koalicija nije moguća i zato je danas na Nacionalnom vijeću usvojena preporuka svim ograncima i svim podružnicama da samostalno izađu na izbore u svim općinama, svim gradovima i svim županijama«, izjavio je Lesar.

Pojasnio je i kako treba razlikovati pojam odluke i preporuke. »Samostalnost i pravo odlučivanja ograncima i podružnicama ostaje. Znači nije zabrana, ali je preporuka«, rekao je.

Na pitanje novinara vjeruje li da će Hrvatski laburisti – Stranka rada u Zagrebu izaći na izbore samostalno, da će preporuka biti poštovana, Lesar je odgovorio da je u to uvjeren »sto posto«, da vjeruje zagrebačkoj organizaciji.

Istaknuo je da će na lokalne izbore sigurno izaći u 153 općine i grada i 20 županija te da su spremni preuzeti odgovornost kandidiranjem kandidata za općinske načelnike, gradonačelnike i župane. Odgovornost na lokalnim izborima se preuzima kandidiranjem kandidata za izvršne funkcije i predstavnička tijela, rekao je.

Rekao je kako je na sjednici Nacionalnog vijeća usvojena odluka o postupku kandidiranja koja ogranke i podružnice obvezuje da do 30. listopada predlože kandidate za načelnike općina, gradonačelnike, župane te zamjenike. U isto to vrijeme mogu utvrđivati prijedloge za eventualne koalicije, dostaviti na mišljenje Predsjedništvu stranke. Nakon toga na skupštinama ogranaka i podružnica tajnim glasovanjem se utvrđuju konačni kandidati, a 16. prosinca će stranka moći objaviti sve službene kandidature. Liste kandidata za predstavnička tijela počinju se pripremati sredinom prosinca i moraju na terenu završiti do 15. siječnja, nakon toga idu na mišljenje Predsjedništvu.

Lesar je izvijestio da su u 2012. godini Hrvatski laburisti dobili 1637 novih članova i s današnjim danom imaju 6564 člana. Rekao je kako su uspjeli pokriti 153 općine ili grada, da imaju 14 županijskih podružnica a do kraja godine očekuju da će ih biti 20.

Izvor: HINA

| Broj posjeta: 1.124 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti će na lokalne izbore ići samostalno"

Imate li komentar?