Koronavirus udar i na održivost državnog proračuna

David Bregovac predsjednik laburisti načelnik općina fužine

Koronavirus koji se pojavio u Kini do sada je zarazio 80 tisuća osoba u svijetu, od čega je umrlo dvije i pol tisuće. Kako god novi koronavirus razorno djeluje za zdravlje čovjeka za očekivati je posljedične efekte virusa i na turizam Republike Hrvatske koji generira 16,9 posto BDP-a.

Dok se u susjednoj Italiji doslovce zaustavlja život u pojedinim gradovima i pokrajnjima, za očekivati je da će se sličan model borbe protiv razornog virusa preliti i na Hrvatsku. Do sada se virus pojavio u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Belgiji, Rusiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj i Finskoj. Primjetan je trend čak prekida događanja u području kongresnog turizma, no što nas to očekuje u predstojećoj sezoni, a prije svega na razdoblje oko uskrsnih blagdana još ćemo vidjeti.

„Među rijetkim smo zemljama gdje doprinos turističke djelatnosti značajno prelazi 10 posto BDP, za razliku od, primjerice Italije i Španjolske gdje na turizam odlazi oko 6 posto BDP-a. Upravo devastirajući efekti koronavirusa odrazit će se i na turizam Republike Hrvatske, kako u procesu zapošljavanja radne snage koja je i tako u deficitu, tako i na booking turističkih aranžmana, ne samo s azijatskih tržišta nego iz nama susjednih zemalja koja su nam primarna turistička tržišta. Sad će nam doći na naplatu neplanski razvoj hrvatskog turizma i zanemarivanje razvoja ostalih gospodarskih grana koje mogu biti premosnica za ovakve situacije.“ – poručio je David Bregovac, predsjednik Hrvatskih Laburista – stranke rada.

„Pitanje je što je Vlada Republike Hrvatske s Ministarstvom turizma na čelu pripremila za akcijski plan spasa ovogodišnjeg državnog proračuna jer virus mutira, a prema najavama cjepivo se ne očekuje tako skoro.“ – zaključio je Bregovac.

| Broj posjeta: 76 |

Želite li komentirati? Objava: "Koronavirus udar i na održivost državnog proračuna"

Imate li komentar?