Klub Laburista podržao građansku inicijativu "ZA REFERENDUM!"

Inicijativa traži manji broj potpisa birača za raspisivanje referenduma i prikupljanje potpisa na mjestima javnog okupljanja

Zagreb, 28. svibnja – Klub zastupnika Laburista danas je dao punu potporu građanskoj inicijativi „Za referendum!“ koju su im predstavili koordinatori inicijative Željko Stipić i Mijat Stanić. Šef Kluba Laburista Dragutin Lesar i zastupnik Zlatko Tušak izrazili su zadovoljstvo što mogu podržati inicijativu koja se zalaže za uređivanje neposredne demokracije, teme koju Laburisti zagovaraju od svog osnutka 2010. godine. Šefica stranke Nansi Tireli najavila je za slijedeći tjedan i konferenciju za medije na kojoj će detaljno obrazložiti razloge podrške.

U građansku inicijativu “ZA REFERENDUM!” udruženo je 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva koji zajednički traže raspisivanje referenduma za izmjenu Ustava na način da će Hrvatski sabor raspisati referendum ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj te za izmjenu Zakona o referendumu na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje.

Stipić, Lesar, Tušak, Stanić

Na sastanku s predstavnicima inicijative, Lesar je podsjetio kako su Laburisti još 2010. godine predlagali da o svim pitanjima od značaja za suverenitet Republike Hrvatske, ustavnim promjenama i važnim nacionalnim pitanjima trebaju odlučivati građani referendumom, te da je promjenom Ustava potrebno propisati da je za raspisivanje referenduma dovoljno skupiti potporu oko pet posto birača umjesto sadašnjih deset. U listopadu 2012. godine Laburisti su u saborsku proceduru poslali i Prijedlog Odluke o pristupanju promjenama Ustava RH, čija je glavna svrha bila promjena Ustava na način da se obveza raspisivanja referenduma propiše ako to zatraži 200.000 birača. Saborska većina taj je prijedlog 8. veljače 2013. godine odbila.

Također, Laburisti su kod svih promjena zakona tražili i da mjesta za prikupljanje potpisa za referendum i dalje ostanu ona na kojima je dopušteno javno okupljanje, a ne samo u Uredima državne uprave i putem servisa e-građanin kako to predlažu vladajući.

Građanska inicijativa “Za referendum!” potpise će prikupljati od 30.5.2015. do 13.6.2015. za 2 referendumska pitanja koje ovim putem objavljujemo u cijelosti:

I. pitanje – ustavni referendum:

„Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmijeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?“

II. pitanje – zakonodavni referendum:

„Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?“

Detaljnije informacije na stranicama inicijative: https://www.facebook.com/pages/Za-Referendum/676331172470858?fref=ts

| Broj posjeta: 411 |

Želite li komentirati? Objava: "Klub Laburista podržao građansku inicijativu "ZA REFERENDUM!""

Imate li komentar?