Kako je Šegonov sin s 450.000 kuna kupio nekretnine od 5 milijuna kuna? (video)

Branko Šegon, pomoćnik ministra financija, krajem ovog tjedna, na zahtjev premijera Zorana Milanovića i službeno bi trebao biti razriješen s te funkcije. No, iako vladajući smatraju da je time afera ‘pomoćnik’ završena, s time se ne slaže Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista, koja kaže da odgovornost mora snositi i ministar financija Slavko Linić.

‘Nije dovoljna samo ostavka ministra Linića. Čitamo u medijima da je on premijeru ponudio mandat na raspolaganje i uvijek se pitam što znači ponuditi mandat na raspolaganje, a ne u ovom trenutku sam reći – pogriješio sam. A pogriješio sam stavljajući pomoćnika na treće mjesto u najvažnijem resoru za RH, a nisam si uzeo za shodno da vidim tko je to moj pomoćnik. Smatram da bi ministar financija sam sebi trebao postaviti pitanje kako čovjek od 56 godina, koji je radio kao tržni inspektor, načelnik kriminalitera može imati 60 milijuna kuna vrijednosti kapitala. Trebamo otvoriti neke istražne radnje, ozbiljno se pozabaviti problematikom jer ministrovo teško odlučivanje o tome smijeniti Šegona ili ne svima govori jasno da ga je zbog nečega štitio’, kazala je na press konferenciji u Saboru Nansi Tireli.

Naime, iako je možda za vladajuće smjenom Šegona taj slučaj gotov, Tireli smatra da afera ‘pomoćnik’ tek sada treba dobiti svoj epilog, te da odgovarati mora i ministar financija Linić koji je Šegona i postavio na mjesto svog pomoćnika.

‘Kada ste čitali koliko je Šegon težak i čitali da je najteži SDP-ovac težak 60 milijuna kuna, najžalosnije je što tada ministar financija nije smatrao za potrebno utvrditi otkuda čovjeku koji je 9 godina radio kao tržišni inspektor, 6 godina kao načelnik za gospodarski i organizirani kriminalitet, te 9 godina kao predsjednik uprave Nautilusa iz Zagreba i zadnjih 8 godina kao pomoćnik direktora u svojoj vlastitoj firmi, kako je i na koji način stekao taj zavidni imetak’, kazala je Tireli.

Podsjetila da je Linić Šegona postavio na čelo Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, pod koju spada i Financijski inspektorat, Ured za sprečavanje pranja novca, Služba za unutarnju reviziju i Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara. ‘Šegon je bio prvi čovjek na liniji obrane i sprečavanja kriminala i detektiranja svih onih koji kriminalnim postupanjem narušavaju harmoniju javnih financija i proračuna. Pokazalo se da najmanje što je radio u Ministarstvu financija je upravo to i da je uporno iz mjeseca u mjesec dobivao plaću iz ministarstva samo zato da bi sebi na najbolji mogući način iznalazio kredite’, istaknula je Tireli.

Osim toga, kaže zastupnica Hrvatskih laburista, Šegon je bio zadužen i za predstečajne nagodbe. ‘Otvara se pitanje koliko je i kome poreznih dugovanja oprošteno, na koji način, zašto i zbog čega, a sva ta dugovanja plaćaju građani ni krivi ni dužni’, kazala je Tireli.

Laburisti su, podsjeća Tireli, načelno podržali i fiskalizaciju i stup srama, no pokazalo se da to nije dovoljno za rješavanje ogromnih problema. ‘Zašto Ministarstvo financija i Porezna uprava ne utvrđuju nesrazmjer imovine i prijavljenog dohotka? Zašto javno ne objave imena i prezimena svih onih koji su dozvolili da milijarde kuna odu u zastaru, a mi smo se za to vrijeme zaduživali novim kreditima? Zašto ne još jedan stup srama pa ako želimo biti transparentni da budemo transparentni za sve? Zašto ministar Linić javnosti još uvijek nije dogovorio tko je taj u Poreznoj upravi koji USKOK-u nije pune tri godine dostavio tražene podatke o Šegonu i po čijem nalogu taj službenik nije udovoljio tim istražnim institucijama?’, zapitala se Tireli.

Te stvari Linić je, kaže, mogao doznati za 5 minuta, jednako kao što je mogao doznati i kakvom to imovinom raspolaže Šegonova obitelj i je li ona u srazmjeru s prijavljenim dohotkom. Tireli si je dala truda pa je neke stvari i sama doznala.

‘Kako je Šegonov sin Toni s primanjima od 459.000 kuna od 2005. do 2012. mogao kupiti nekretnine vrijedne više od 5 milijuna kuna? Kako je sin prvu nekretninu, odnosno pola stana zajedno s bratom uspio kupiti za 50.000 eura i to kada je imao 23 godine ? Vjerujem da se svaki roditelj u RH osjeća jako loše kad pročita ovakve podatke, a svom djetetu nije u mogućnosti na legalan način omogućiti takve vrijednosti. Ako Toni Šegon nije prijavio dohodak, nije na njega prijavio porez, a uspio je kupiti toliko nekretnina, onda je samo na ovim nekretninama proračun oštećen za više od milijun kuna’, kazala je Tireli, zapitavši se tko kontrolira tok novca obitelji Šegon, s obzirom da ona godišnje kupi nekretnine od milijun kuna.

S obzirom da je Linić javnosti ostao dužan odgovore na sva pitanja Tireli kaže da za njega više nema opravdanja te da je ovo početak kraja ministra.’Niti jedan građanin nije zadovoljan vikom, gnjevom, njegovim postupanjem prema svima gdje govori da smo svi lopovi, da nitko ne radi posao koji treba raditi. Mislim da će građani shvatiti da onaj tko najviše viče da se hvata lopova, nije bez razloga pobudio u nama sumnju koliko je i sam lopov’, zaključila je Tireli.

Koliku imovinu posjeduje Šegonova obitelj pogledajte OVDJE.

Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/313517/Kako-je-Segonov-sin-s-450-000-kuna-kupio-nekretnine-od-5-milijuna-kuna.html

| Broj posjeta: 557 |

1 komentar u "Kako je Šegonov sin s 450.000 kuna kupio nekretnine od 5 milijuna kuna? (video)"

  1. Dršte lopova viće Linić a on uz pomoć M. Bajića usmjerava hajku.Pa zar primjer sindikaliste Babića nije tipićan primjer,ne talasaj jer ćeš nastradati!
    Kako biti kod nas tužibaba a da ne stradaš u smislu da iznosiš istinu o PREKRŠITELJIMA ZAKONA.kAKO KOD NAS stati na rep korupciji kad iz vlasitih redova na poziciji inspekcije izlaze zaraženi lopovlukom bolesnici na novac tim više što isto takove odgajaju.Pa zar treba dvojiti koju oni poruku šalju?
    Pred zakonom nismo svi jednaki – dapaće onaj koji ima veću plaću ima i veću odgovornost,zar ne!Poruka omladini ovisi o kažnjavanju Šegonovog sina ili ćemo se i dalje zavitlavati kako treba štediti na toalet papiru!

Imate li komentar?