Izvana UJ iznutra FUJ

(Ili Kako zagrebački gradonačelnik iza kulisa osvijetljenih fontana i skupih spomenika vodi prljavu politiku)

Hodajući ulicama nekad bijelog Zagreba grada nailazimo na hrpe smeća koje se prelijevaju iz spremnika koji se ne prazne redovito, a i kada se prazne, otpad se ne odvaja. Hrvatska se obvezala odvajati 50 posto otpada do 2020. godine, a trenutno odvajamo oko 20 posto i ozbiljno nam prijete skupe sankcije. Nije Zagreb jedini grad koji kasni sa primjenom planova i strategija, a samim tim i edukacijom i poticajem na odvajanje, no glavni grad je zapravo četvrtina Hrvatske,  tako da neuspješno upravljanje otpadom Grada Zagreba ima pogubne posljedice. Ne radi se ovdje samo o neuspjelom odvajanju otpada, nego i onom što se uz to veže, a to je razvoj kružnog gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta, učinkovito korištenje resursa…

Neuspjeh upravljanja otpadom, s druge strane, ne sprječava Bandića da građanima višestruko poveća cijene odvoza otpada. Kao da se ovdje uopće i radi o građanima. Radi se o najstarijem motivu na svijetu: novcu.

Taj isti motiv nas dovodi i do najluđeg projekta Milana Bandića, uz uobičajenu prekomjernu gradnju od centra pa do golf igrališta u Blatu, ovaj put je gradonačelnik našao glavni zgoditak – Manhattan na neprocjenjivo vrijednim terenima hipodroma i Velesajma. Najavljene izmjene GUP-a kojima Bandić politički manipulira, najavljuje, pa povlači, osiguravajući tako samom sebi dobru poziciju za neke buduće pregovore i omogućavajući nesmetanu kampanju svojoj dobroj prijateljici, predsjednici Grabar Kitarović, koja će ga, između ostalog, nagraditi i noseći mu kolače u zatvor.

Sprega korupcije, manipuliranja i prevara, omogućava gradonačelniku Bandiću, kojem su džepovi puni „žetončića“ interesno vezanih poslušnika, dalje upropaštavanje glavnog nam grada, koji iako naizgled blještav u ovo adventsko doba, u stidu spušta pogled želeći sakriti svoju sramotu.

| Broj posjeta: 43 |

Želite li komentirati? Objava: "Izvana UJ iznutra FUJ"

Imate li komentar?