Izađite na referendum i glasajte po savjesti

Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada u Saboru je glasao za raspisivanje ustavotvornog referenduma o braku, na zahtjev inicijative „U ime obitelji“, vjerujući u pravo građana na neposrednu demokraciju, čak i kada se s njima ne slažemo. Laburisti su dali potporu i prijedlogu nezavisne zastupnice Jadranke Kosor kojim je tražila provjeru ustavnosti referendumskog pitanja pred Ustavnim sudom, s namjerom da se iskoristi i zadnji kontrolni mehanizam kako bi se otklonila svaka sumnja u neustavnost referenduma.

„One koji su najviše zabrinuti, one koje hvata strah i one koji imaju grč u želucu od referenduma“ predsjednik Kluba Dragutin Lesar u nekoliko je navrata podsjetio da su upravo oni 2010. godine izglasali promjene Ustava kojim su „uneredili pravni okvir referendumskog odlučivanja i neposredne demokracije“. Sada je očito da su oni za neposrednu demokraciju samo onda kada njima odgovara, ustvrdio je, ističući kako se svaki strah od pogrešne odluke na referendumu rješava izlaskom na referendum i glasanjem.

Onima koji tvrde da građani na referendumu mogu donijeti i krivu odluku, Lesar je poručio kako ustavne promjene 2010. godine nisu donijeli građani na referendumu, o tome nije odlučila neposredna nego predstavnička demokracija i donijela je krivu odluku. To je samo dokaz da predstavnička demokracija nije nepogrešiva, zaključio je Lesar.

Nakon raspisivanja referenduma koji će se održati 1. prosinca Lesar je pozvao sve građane da izađu na referendum i glasaju po svojoj savjesti, jer, istaknuo je, „više od 3,7 milijuna ljudi ima pravo na odlučivanje“. Važnim smatra da se na referendum izađe ne samo zbog konkretnog pitanja o kojemu se odlučuje nego i zbog činjenice da građani izlaskom na referendum dokazuju da im je stalo do neposredne demokracije.

Neizlaskom na referendum dajete za pravo onima koji bi sve referendume ukinuli, koji tvrde da neposredna demokracija ugrožava predstavničku, da samo izabrani mogu i smiju odlučivati, poručio je.

„Neizlaskom pomažete onima koji tvrde da narod na referendumu može donijeti krivu odluku, a istovremeno ne priznaju svoje krive odluke. Nije dovoljno da svoj stav ‘za’ ili ‘protiv’ bilo kojeg referenduma ili pitanja iznosite samo u razgovorima ili na društvenim mrežama. Vaš stav ima vrijednost samo ako na referendum izađete – ovaj ili bilo koji drugi“, apelirao je predsjednik Laburista.

| Broj posjeta: 829 |

Želite li komentirati? Objava: "Izađite na referendum i glasajte po savjesti"

Imate li komentar?