Ispitivanje javnog mnijenja CRO-DEMOSKOP za listopad 2011.

Stiglo je i drugo ispitivanje javnog mnijenja glede pozicija stranaka (i drugih političkih pitanja povezanih s aktualnom političkom situacijom u Hrvatskoj). Po prvom – Cro Barometar treća smo stranka u ovim kukurikavim i zajedljivo-lajavim koalicijama. Brojka je dobra, otprilike očekivana ili malo iznad toga, ali ključno je da je bolja nego mjesec dana ranije. Trend je po tom ispitivanju uzlazan.

Današnji Cro-demoskop daje nešto drugačije, konzervativnije (znači opreznije i niže) brojke, ali trend je i ovdje uzlazni. Koje god ispitivanje nas glede vidi nas u uzlaznom trendu. Konačno smo i po ovom ispitivanju na državnoj razini prešli izborni prag od 5% (a to znači i značajno bolji rezultat u stvarnosti). Tehnike i metodologija ispitivanja javnosti ovih dviju agencija razlikuju se, pa se i dobivene brojke razlikuju. No, trend se ne može sakriti. I po Cro-demoskopu treća smo stranka na izborima u prosincu.

Razloga za uzlazni trend ima dvije vrste. Jedno je opća situacija (ne samo u Hrvatskoj, u čitavom svijetu – vidi Wall Street) i taj čimbenik ne može se i ne treba zanemariti. Naši birači prema obim ispitivanjima najkritičniji su od svih skupina birača prema djelovanju vlasti i općoj društvenoj situaciji. To nezadovoljstvo iskazuju na razne načine, a jedan od njih je i opredjeljenje za našu stranku, koja jedina, očito, zna i želi artikulirati i te društvene stavove. Jedina smo stranka koja je prepoznala što veliki broj građana boli i to uobličila u politički program. Dakle, odabrali smo pravi trenutak i znali prepoznati pravu temu. Pa i to dosta govori o Laburistima kao stranci.

Drugi razlog uzlaznog trenda je aktualne i svakodnevne prirode. Većinu svog aktivnog političkog vremena laburisti provode na cesti, među građanima. Ne bojimo se pitanja, imamo vremena za svakog građana i ne tražimo da građani dođu u komitet (stranačke prostorije) po pomoć i odgovor na pitanje. Tamo smo gdje trebamo biti i to se honorira.

Ovo dosada može zvučati samozadovoljno (što djelomice i jeste), ali ključ stvari je da imamo povjerenje u sebe i u to da radimo dobru i poštenu stvar. Takvi ne možemo promašiti. A nemamo ni vremena ni pravo promašiti. Ovo je naša utakmica, utakmica za novu Hrvatsku, onakvu kakvu smo desetljećima sanjali.

— Nikola Vuljanić

| Broj posjeta: 1.900 |

Želite li komentirati? Objava: "Ispitivanje javnog mnijenja CRO-DEMOSKOP za listopad 2011."

Imate li komentar?