Iranski investitori ozbiljni su u namjeri ulaska u Petrokemiju (foto, video)

Iranski ulagači ozbiljno su zainteresirani za kupovinu dijela Petrokemije. Potvrdio je to u Kutini veleposalnik Islamske Republike Iran u Hrvatskoj nj.e. Mohammad Eebrahim Taherian Fard na javnoj tribini koju je u organizaciji Grada Kutine i Laburista SMŽ-a moderirao Mladen Novak, voditelj Hrvatsko-iranske skupine prijateljstva Hrvatskog Sabora i predsjednik županijske organizacije Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Iran je zemlja sa najvećim zalihama prirodnog plina u svijetu i strateško je opredjeljenje Irana izlazak na tržište u Europi. Iransko gospodarstvo vidi priliku za ulaganje u Petrokemiju, rekao je veleposlanik IR Irana u Hrvatskoj te je naglasio kako je u proteklom kratkom vremenu napravljeno vrlo mnogo kako bi iranski ulagači kupili dio Petrokemije i ušli u tvornicu kao strateški partneri. „Iran je vrlo ozbiljna zemlja velikog gospodarskog potencijala. Politička volja u Iranu postoji, potrebna je politička volja i u Hrvatskoj, ali posao će voditi poslovni ljudi.“, naglasio je veleposlanik Irana u Hrvatskoj.

Nj.E. g. MOHAMMAD EBRAHIM TAHERIAN FARD, foto Master Laburist

Na kraju je iranski veleposlanik vrlo otvoreno zaključio: “Iranski ulagači su ozbiljni u namjeri kupovine dijela Petrokemije. Ili će uspjeti, ili neće. Ali, budite sigurni, kad smo mi koji smo toliko specifični došli i izrazili namjeru za kupovinu Petrokemije, onda će i mnogi drugi će doći i izraziti namjeru kupovine Petrokemije. Bar bi to od ove inicijative mogao biti plus za Petrokemiju.”

Spomenimo kako su prvi poslovni kontakti Iranskih investitora i Petrokemije uspostavljeni u listopadu kada je Hrvatsko-iranska skupina prijateljstva u Gospodarskoj komori u Sisku organizirala susret gospodarstvenika SMŽ sa iranskim poslovnim ljudima. Na tom sastanku Petrokemiju je predstavljao član uprave Nenad Zečević i od tada iranski gospodarstvenici iskazuju interes za ulazak u Petrokemiju, potvrdio je veleposlanik Irana.

Petrokemija za opstanak hitno treba strateškog partnera. “Dalje ne može sama.”, rekao je nedavno na javnoj televiziji Dragan Marčinko, predsjednik Uprave. U prvih devet mjeseci zabilježen je gubitak u poslovanju od 286 milijuna kn. Nastavak takvog poslovanja do kraja godine Petrokemiju dovodi na rub stečaja. S prvim krugom dokapitalizacije u kojem je država dokapitalizirala Petrokemiju sa 250 mil. kn završen je i dio restrukturiranja u kojem su racionalizirani troškovi, optimizirani poslovni procesi i uz otpremnine otpušten 491 radnik. Za ulaganja i modernizaciju Petrokemiji je potreban strateški partner.

„Prioritetni je cilj zadržavanje proizvodnje u Petrokemiji i to je uvjet kojeg postavljamo pred strateškog partnera.“, naglasio je Tomislav Pokaz, predsjednik Nadzornog odbora i zamjenik ministra gospodarstva. Naglasio je kako govori kao predstavnik Ministarstva gospodarstva, jer u osjetljivom trenutku promjene Uprave Petrokemije nije mogao govoriti kao predsjednik Nadzornog odbora. Istim razlogom svoj izostanak sa javne rasprave ispričali su se sadašnji i budući članovi Uprave Petrokemije. Predstavnici radnika, jednako kao i management Petrokemije, svoj nedolazak na javnu raspravu o budućnosti Petrokemije ispričali su osjetljivim trenutkom smjene uprave i opasnosti iznošenja činjenica koje bi mogle utjecati na trgovanje dionica Petrokemije na Zagrebačkoj burzi.

Tomislav Pokaz, foto Master Laburist

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić ponovio je kako Grad Kutina nema utjecanja na upravljanje Petrokemijom i donošenja strateških odluka. Petrokemija je važna za Kutinu i opstanak proizvodnje u Petrokemiji od presudnog je značaja za Grad te Grad Kutina od Vlade RH očekuje kako će donijeti dobre odluke za budućnost Petrokemije i Grada Kutine.

Andrija Rudić, foto Master Laburist

Budućnost Petrokemije ovisi o strateškom partneru. Na javnoj tribini nije jasno rečeno hoće li država ponovo dati novac i još jednom spasiti Petrokemiju. Izražena je nada kako će se u trećem krugu dokapitalizacije koji završava uoči Božića javiti strateški partner Petrokemije. Iranci su ozbiljni kupci, samo još treba riješiti političke probleme i sankcije koje je Hrvatska, kao članica EU, uvela Iranu.

Dan nakon javne tribine održana u Zagrebu Vlada RH je smijenila dosadašnjeg predsjednika i članove Uprave Petrokemije i ponovo imenovala kutinsku Upravu koju će voditi predsjednik Nenad Zečević. (nb)

| Broj posjeta: 1.144 |

Želite li komentirati? Objava: "Iranski investitori ozbiljni su u namjeri ulaska u Petrokemiju (foto, video)"

Imate li komentar?