Inventura prve polovice saborskog mandata (video)

ZAGREB, 26. ožujka 2014. (Hina) – Hrvatski laburisti pohvalili su se danas aktivnostima svojih zastupnika u prvoj polovici saborskog mandata, posebno činjenicom da su vladajući njihove prijedloge “u početku proglašavali demagogijom i populizmom, a na kraju ih vraćali u proceduru kao mudre državničke odluke”.

Svaki drugi oporbeni prijedlog zakona je naš, kao i svako drugo zastupničko pitanje i svaka deveta rasprava, naveo je predsjednik stranke Dragutin Lesar na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetivši da Laburisti imaju šest od ukupno 151 zastupničkog mandata.

>> Pogledajte INFOGRAFIKU

Požalio se na kontinuiranu opstrukciju oporbenih prijedloga, koji se po dnevnom redu povlače i po 12 mjeseci, dok ne izgube na aktualnosti.

“Nakon nekoliko mjeseci, vladajući se vraćaju s istim ili sličnim prijedlozima, no tada to nije demagogija i populizam, nego posljedica mudrih državničkih odluka”, rekao je Lesar.

Podsjetio je da su na taj način prihvaćeni prijedlozi o smanjenju plaća i ukidanju povlaštenih mirovina državnih dužnosnika, stopa zdravstvenog doprinosa vraćena je na 15 posto, donesena je Strategija upravljanja državnom imovinom, ukinuti krediti u švicarskom franku…

Sve te odluke zapravo se temelje na prijedlozima i stavovima Hrvatskih laburista, ustvrdio je Lesar.

Na pitanje je li Vlada učinila išta što prethodno nisu predložili Laburisti, odgovorio je potvrdno navodeći da je njegova stranka u potpunosti podržala sve što je učinjeno na uvođenju financijske discipline i sprječavanju utaja poreza.

Lesara ne brine rast rejtinga ORAH-a jer smatra da je ta stranka zašla duboko u biračko tijelo SDP-a i Kukuriku koalicije. “Nije nas strah, još jedna lijeva stranka na političkoj sceni je dobrodošla”, rekao je Lesar.

Nije zabrinut ni činjenicom da rejting stranke mjesecima stagnira, te ističe da su Laburisti u istraživanju podrške koalicijama u posljednjih mjesec dana narasli za jedan postotni bod, na 10,2 posto.

“To nas ohrabruje i daje nam vjetar u leđa, tim više što smo već 24 mjeseca čvrsto na trećem mjestu po popularnosti”, kazao je Lesar.

Pad popularnosti SDP-a i stagnaciju HDZ-a dijelom tumači kao posljedicu loših ekonomskih i socijalnih prilika, ali i toga što su zadnjih 12 mjeseci dvije velike stranke potrošile na nadmudrivanje o povijesnim i ideološkim temama, izostavljajući sučeljavanje na gospodarskim pitanjima, jer imaju podjednaku gospodarsku politiku.

Najavio je da će se u drugom dijelu mandata Laburisti koncentrirati na predlaganje zakona s područja gospodarstva.

Samo 6 zastupnika Hrvatskih laburista dalo je najveći broj oporbenih zakonodavnih prijedloga:

SVAKI DRUGI OPORBENI PRIJEDLOG ZAKONA JE NAŠ!

Hrvatski laburisti uputili su u parlamentarnu proceduru 19 (51,35 posto) od ukupno 37 oporbenih zakonskih prijedloga u ovom sazivu Sabora.

PRIJEDLOZI AKATA OPORBENIH KLUBOVA (zakoni i dr.)

Klub nezavisnih zastupnika – 0

HDSSB – 6

HDZ – 10

Hrvatski laburisti – Stranka rada – 19

Klub zastupnika nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i zastupnika HGS-a – 2

Samo 6 zastupnika Hrvatskih laburista postavilo je najviše zastupničkih pitanja:

SVAKO DRUGO ZASTUPNIČKO PITANJE JE NAŠE!

Laburisti su postavili 47.9 posto od ukupno postavljenih pitanja.

ZASTUPNIČKA PITANJA U OVOM MANDATU

BDSH – 4

HDSSB – 90

HDZ -284

HGS- 3

NHS- 101

Hrvatski laburisti – Stranka rada -849

HSP dr. Ante Starčević -33

HSS -28

HSU- 14

IDS- 48

Nezavisni- 93

ORaH-10

SDP -202

SDSS-10

UKUPNO-1769

Samo 6 zastupnika Hrvatskih laburista ostvarilo je najveći broj rasprava:

SVAKA DEVETA RASPRAVA U HRVATSKOM SABORU JE NAŠA!

U ovom mandatu Hrvatskog sabora INFODOK služba registrirala je 19.399 javljanja za riječ u saborskim raspravama. Hrvatski laburisti imaju 2.134, odnosno 11 posto rasprava.

Šestero radnika među 151 zastupnicom i zastupnikom!

| Broj posjeta: 814 |

Želite li komentirati? Objava: "Inventura prve polovice saborskog mandata (video)"

Imate li komentar?