Hrvatske poljoprivrednike HDZ ostavlja na vjetrometini

Zagreb, 27. travnja – Pravo stanje hrvatske poljoprivrede pokazala je korona pandemija. Dok Vlada RH na čelu s Ministarstvom poljoprivrede glorificira napredak u poljoprivrednom sektoru stvarno stanje poljoprivrednika zasniva se na par entuzijasta koji i dalje nemaju kvalitetnu podršku ni kroz poticajne mjere, a kamoli kroz sustavniju zaštitu.

„Poljoprivreda se sustavno devastira, a postojeći model poljoprivredne proizvodnje nije ni blizu onog što provode ostale naprednije članice EU štiteći svoje poljoprivrednike. Idu čak i korak dalje preusmjeravanjem nezaposlenih na rad u poljoprivredi, nastojeći jednim udarcem riješiti dva problema: spas poljoprivrede i povećanje zaposlenosti.“ – naglašava David Bregovac, predsjednik Laburista.

U trenutku pandemije i zaoštravanja mjera radi zdravstveno-sigurnosnih uvjeta, Vlada RH je navrat-nanos zatvorila sve tržnice. Time je dobrom dijelu hrvatskih poljoprivrednika, koji nemaju dovoljne količine za nastup prema stranim tržištima niti za plasman kroz trgovačke lance, prouzročila velike štete. U trenutku zatvaranja tržnica Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede oglušili su se o opetovane zamolbe za rješavanje problema plasmana proizvedene hrane hrvatskih poljoprivrednika kojima je urod propao.

„Očito je i vrapcima na grani jasno kako HDZ kroji mjere zaštite od korona virusa prema svojim potrebama, a ne prema potrebama zaštite građanki i građana Hrvatske, i to pod krinkom stručnosti. Mjere su se zaoštrile dan nakon njihovih unutarstranačkih izbora, a oslobađaju se kako bi se očito ubrzali parlamentarni izbori jer HDZ-u odgovara trenutni rejting kada još nemamo uvid u poražavajuće efekte brzopletno provedenih mjera.“ – kazao je Bregovac.

Dodaje kako Vlada RH u periodu gospodarske stagnacije nije donijela niti jedan kvalitetan prijedlog za zaštitu gospodarstva i diversifikaciju gospodarskog sektora kojim bi, između ostalog, ojačala i zaštitila hrvatske poljoprivrednike, te potaknula razvoj ostalih proizvodnih djelatnosti. Nastavlja da su se sve mjere mogle provesti slušajući i puls hrvatskih poljoprivrednika kojima se mogao osigurati učinkovit plasman njihovih proizvoda. No to nije bio slučaj ističe.

„Hrvatske poljoprivrednike HDZ i dalje ostavlja na vjetrometini, usprkos činjenici da ih je bar ova pandemija mogla naučiti pameti. Umjesto da štitimo naše poljoprivrednike potičući proizvodnju i plasman domaće hrane te eko uzgoj mi i dalje lutamo k’o stranci u vlastitoj državi. Jedno je sigurno, dokle god je napredak Hrvatske obojan stranačkim bojama naša država neće doživjeti prijeko potrebne gospodarske i socijalne reforme, a hrvatski radnik će ići „trbuhom za kruhom“.“ – zaključuje Bregovac.

| Broj posjeta: 426 |

Želite li komentirati? Objava: "Hrvatske poljoprivrednike HDZ ostavlja na vjetrometini"

Imate li komentar?