Hitno povećati minimalac!

Dragutin Lesar je 10. svibnja u Saboru upozorio Vladu kako je i Međunarodna organizacija rada upozorila da mjerama štednje i ovakvom gospodarskom politikom dolazi do velikog rasta nezaposlenosti, pada plaća i standarda. Tom je prilikom pozvala sve članice Međunarodne organizacije rada, a Hrvatska jeste članica, da hitno interveniraju povećanjem minimalnih plaća. Hrvatski Zakon o minimalnoj plaći u svom je određenju, u načinu utvrđivanja minimalne plaće, neprovediv, te se dogodilo upravo ono na što su laburisti upozoravali, a ovih je dana potvrdio i ekonomski stručnjak Danijel Nestić: “Trenutni mehanizam određivanja visine minimalne plaće nije dobar i vodi k tome da se bitno smanji udio minimalca u prosječnoj plaći.”

Osim preporuke Međunarodne organizacije rada, i odredba zakona iz 2008. godine govori da minimalna plaća iznosi 39% prosječne plaće, što ispada kako bi ona u ovom trenutku zapravo trebala iznositi oko 3.050 kuna. Podsjetimo, minimalna plaća u Hrvatskoj nije se mijenjala od 2009. i iznosi 2.814 kuna bruto.

Stoga, javno ponavljamo pitanje ministru Mrsiću kada će povećati minimalnu plaću sukladno odredbi i preporuci Međunarodne organizacije rada?


Ovom se temom bavi i T-portal: http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/193585/Preuzmite-odgovornost-recite-koliki-je-minimalac.html

| Broj posjeta: 1.060 |

2 komentara u "Hitno povećati minimalac!"

 1. Jedno je sigurno. U zakone ne valja ugrađivati “vrijednosne sudove”.
  Zakon o minimalnoj plaći utvrđuje: “Visina minimalne plaće utvrđuje se jednom godišnje, u lipnju tekuće godine te se njezin porast veže uz realan [b]rast[/b] BDP-a iz prethodne godine prema objavi Državnog zavoda za statistiku.”
  Izgleda da nitko nije očekivao da se trendovi mogu obrnuti, pa da realni [b]rast[/b] postane realni [b]pad[/b]!?
  Rezultat toga je da je minimalna plaća trenutno 36%, a ne 39% prosjećne plaće.
  Loš zakonski tekst pretvorio je cijeli sustav izračuna u logički paradoks.
  Moj zaključak je da Zakon treba mijenjati i to po hitnoj proceduri.

  Romano Krauth
  Ogranak Trnje
  Podružnica Zagreb

 2. naravno da ga treba povecat.Mislim da u ovom trenutku najviše bi ih trebalo brinuti to šta ljudio rade preko 8 sati na dan,rade bez place i šta je najgore nitko u ovoj državi to ne kontrolira a šta naravno godi poslodavcima.Niko u vladi nevodi racuna da bi se trebao uvesti zakon o strogom datumu za isplatu radnickih placa i obaveza jer vecina ljudi potpiše ugovor sa poslodavcem a poslje taj ugovor se ne poštuje.Mislim da je vrijeme da se vise pokrene i da Hrvatski radnik bude zaštičen i da bude plačen za no šta radi.

  Ivan Rančilović
  član ,Jasenovac

Imate li komentar?