HDZov desant na Rijeku i Primorsko-goransku županiju na leđima radništva

Zagreb, 23. svibnja – Andrej Plenković i ministri u njegovoj tehničkoj vladi koji dolaze iz Primorsko-goranske županije svesrdno su se razbacali po terenu kako bi pokušali pridobiti što više glasača u, za njih već tradicionalno negostoljubivoj, 8. izbornoj jedinici. U posljednjih godinu i pol dana vidljivo je njihovo ogromno nastojanje kako bi situaciju u neosvojivoj Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji barem djelomično okrenuli u svoju korist.

Veliki infrastrukturni projekti poput gradnje novog kliničko-bolničkog centra na Sušaku kojem gravitira čak oko 600 tisuća žitelja iz tri županije i najave početka gradnje ceste D403 dobro su tempirani, a ukidanje plaćanja cestarine preko Krčkog mosta u ovim trenutcima konačni je dokaz tomu da HDZ opasno baca mrežu na Primorsko-goransku županiju.

Posljednji u nizu pokušaja političkog osvajanja je premijerov obilazak polarnog kruzera Scenic Eclipse izgrađenog u Uljaniku na kojem izjavljuje da Vlada podržava tehnološki iskorak 3. Maja. No, treba se prisjetiti ne tako davne prošlosti da je upravo zbog nonšalantnosti premijera i njegovih ministara “život” 3. Maja visio o koncu.

Prisjetimo se činjenice kako je brodogradilište bilo na rubu stečaja jer netko nije radio svoj posao i nadgledao kako se troše javni novci namijenjeni za restrukturiranje. Samo i isključivo, entuzijazam i upornost radnica i radnika 3. Maja održala je glavu iznad vode kako bi brodogradilište sada bilo u ovoj poziciji.

Bitno je ne zaboraviti kako radnice i radnici 3. Maja nisu primali plaću 8 mjeseci jer su Vlada, raznorazni “strateški partneri” i Uprava iz Pule koju je Vlada podržavala, a sada se, usput rečeno, nalazi na optuženičkoj klupi, igrali stolni tenis sa sudbinom radnika 3. Maja. HDZ-ov desant na Rijeku i Primorsko-goransku županiju na leđima radništva i javnim novcem je transparentan do boli poručuju Laburisti.

Sada, nakon svega što se odigralo, slavodobitno će si HDZ i Andrej Plenković pripisati sve zasluge i podržati 3. Maj i brodogradnju. Apsurdno je to da brodogradnju podržavaju tako što samo 100-tinjak kilometara dalje jedno brodogradilište zjapi prazno, bez perspektive jer ga je sadašnja Vlada oduzela radnicima i porinula ga u stečaj. Brodogradnja u Hrvatskoj je sustavno devastirana i napuštena, a dobro bi nam došla ova gospodarska grana posebno u vrijeme korona pandemije.

Znamo da u Puli i Istri HDZ nema nikakve šanse, iako se svestrano trude „pecati“ sve njima „neprijateljske“ županije, a veći tračak nade postoji u Primorsko-goranskoj županiji koju pokušavaju u potpunosti iskoristiti na predstojećim parlamentarnim izborima. No, poseban će im naglasak biti tijekom parlamentarnih izbora napraviti pripremu za lokalne izbore gdje će Oleg Butković zasigurno učiniti sve kako bi oteo Primorsko-goransku županiju. HDZ, nažalost, sve što radi, radi s figom u džepu, a dugoročan i održiv razvoj samo su pojmovi u rječniku koje plasira isključivo u izbornoj trgovini.

Svi projekti, od bolnice na Sušaku, do cestarina preko Krčkog mosta žitelji ovog kraja zaslužuju i čekaju godinama. Kititi se tuđim perjem, teškim i poštenim radom radnica i radnika koji su bili kruha gladni je bezdušan čin. Nažalost, do sada samo svjedočimo da se javni novci koriste primarno kako bi se očuvala vlast, a odgovornost za javni interes nije, niti će ikada biti prioritet HDZ-u i Plenkovićevoj tehničkoj vladi. Stoga, glas za odgovornost bit će temelj izgradnje Hrvatske u sljedeće 4 godine koja dugoročno može opstati i, u procesu, zaštititi te vrednovati radništvo.“ – poručuje David Bregovac, predsjednik Laburista i bivši sindikalni povjerenik 3. Maja.

| Broj posjeta: 26 |

Želite li komentirati? Objava: "HDZov desant na Rijeku i Primorsko-goransku županiju na leđima radništva"

Imate li komentar?