EU obilježava 75 godina pobjede nad nacizmom

Generalna skupština UN-a proglasila je 2004. godine dane 8. – 9. svibnja vremenom sjećanja i pomirenja u počast žrtvama Drugog svjetskog rata.

U cijelom se svijetu obilježava 75. godišnjica pobjede nad nacizmom u ime kojeg su počinjeni najstrašniji zločini protiv čovječanstva. Zločini su to takvog razmjera iz kojih smo morali naučiti lekciju i prepustiti sjećanja povijesti.

Nažalost Hrvatska se i nakon 75 godina bavi aktivno ovom temom i priziva duh fašizma te njeguje njegova obilježja. U vrijeme kada se civilizirana moderna Europa odmiče od svega što povezuje sa mračnim dijelom povijesti onoga doba, glasni pojedinci u Hrvatskoj ponosno uz podršku državnog vrha koračaju u crnim košuljama okićeni znakovljem koje zapravo ne poznaju, niti su (srećom) bili u prilici živjeti u vremenu pod ustaškom zločinačkom vladom.

Na današnji dan 8. svibnja obilježava se Dan oslobođenja Zagreba, a sutra, na dan 9. svibnja Dan pobjede. Prisjetimo se i odajmo počast svima koji su položili živote za oslobođenje domovine, svih onih bez kojih Hrvatska danas ne bi bila slobodna država sa cjelovitim teritorijem Istre, dijelova Primorja, Gorskog kotara i Dalmacije koje su priključene matici zemlji zahvaljujući snažnom otporu i borbi partizana, antifašističke vojske priznate u svijetu.

| Broj posjeta: 23 |

Želite li komentirati? Objava: "EU obilježava 75 godina pobjede nad nacizmom"

Imate li komentar?