Egzekucija posljednjih pripadnika srednje klase!

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnici Nansi Tireli i Branko Vukšić ocijenili su da od četiri nova poreza samo je porez na dohodak progresivan i to nedovoljno, istaknuvši da društvena pravednost na području porezne politike znači progresivno oporezivanje. Više u nastavku.

Dogodilo se ono što smo i očekivali; Vlada Zorana Milanovića setom ZAKONA O POREZIMA dokazuje da je NEOLIBERALNA, u službi BOGATIH i KRUPNOGA KAPITALA! U Ustavu JE Hrvatska definirana kao socijalna država, a socijalna državu je moguće ostvariti jedino društvenom pravednošću.

Društvena pravednost na području porezne politike prije svega znači PROGRESIVNO OPOREZIVANJE: oni koji zarađuju manje, plaćaju manje poreze, a oni koji zarađuju više, plaćaju veće poreze. Od četiri poreza samo je porez na dohodak progresivan. I to – NEDOVOLJNO!

foto: cropix

1) POREZ NA DOHODAK

• Neoporezivi dio plaće povećan je s 1.800 na 2.200 kn, što je dobro ali nedovoljno dobro. Minimalna plaća u Hrvatskoj iznosi 2.814 kn, a to znači da država oporezuje minimalne plaće iznad osobnog odbitka s 12%. NEDOPUSTIVO! Neoporezivi dio plaće treba dići na nivo minimalne plaće, na; 2.814 kn.

• S tri porezna razreda (12%, 25% i 40%) ne uvodi se društvena pravednost već kozmetičke promjene. Nastavak je to ISTE POLITIKE koju je vodila i prethodna Vlada. Potrebno je uvesti i 4. porezni razred od 45%.

OVIM PRIJEDLOGOM PLAĆE OD 15.000 KN GOTOVO SU NEDIRNUTE A ONE ISPOD PROSJEČNE simbolično će profitirati.

• Ako se prijašnja Vlada koristila SKALPELOM u pripremama za promjenu poreza na dohodak, Milanovićeva se Vlada koristi SJEKIROM. Da ste mesaru dali raskomadati porezne razrede kao što komada svinju, dobili bi ste rezultat poput ovog Vladinog prijedloga.

Testirajući novi Vladin model, pokazalo se da će manje poreza na dohodak plaćati oni s manjim plaćama, ali SAMO ONI KOJI ŽIVE SAMI. Radnik koji ima dvoje djece, te zaradi bruto plaću od 4.000 kn (3.200 kn neto) ili manju, i dalje će plaćati isti porez kao i do sada. Njemu se porez NEĆE SMANJITI. S druge pak strane radnik s dvoje djece i bruto plaćom od 50.000 kn (neto 25.453kn) po novom će modelu primati plaću od 25.300kn ili 153 kn manje? TU SE NE OSTVARUJE NI d OD DRUŠTVENE PRAVEDNOSTI.

UOSTALOM, Vlada ne mijenja stope već RASPONE. Umjesto dosadašnjih 10.800 kn najviša porezna stopa primjenjuje se od 8.800 kn čime će se UNIŠTITI posljednji ostaci SREDNJE KLASE.

• Smanjenje stope zdravstvenog doprinosa s 15% na 13% smatramo izuzetno lošim prijedlogom jer će nedvojbeno srušiti kvalitetu zdravstvenih usluga. Mi, Hrvatski laburisti, smatramo da se zdravstveni doprinos NE SMIJE SMANJIVATI jer to nije porez, već je to novac kojim građani plaćaju zdravstvene usluge. Ako država želi rasteretiti poslodavce, onda neka smanjuje poreze.

2) POREZ NA DIVIDENDU

• Laburisti od prvoga dana traže uvođenje poreza na dividendu, znači; pozdravljamo prijedlog Vlade.

Ali zašto samo jedna stopa od od 12%?

Mi, Hrvatski laburisti, smatramo da društvena pravednost podrazumijeva da se svi primitci oporezuju progresivno, pa tako i oni od dividenda. Vlada RH morala je predložiti barem tri stope za oporezivanje dividende, na primjer; 12%, 25% i 40%.

3) POREZ NA DOBIT

• Kao i kod oporezivanja dohotka te dividendi, mi, Laburisti, smatramo da se jednom poreznom stopom na dobit, koja sada iznosi 20%, i ista je za sve, neće postići društvena pravednost. Mi, Laburisti, se zalažemo za BAREM 3 STOPE. Kao i oni koji imaju veliku plaću, plaćaju veće poreze na dohodak, tako bi i kompanije koje imaju veliku dobit, morale plaćati veći porez na dobit. To bi bilo pravedno.

4) POREZ NA DODANU VRIJEDNOST

• Povećanje poreza na dodanu vrijednost s 23% na 25% je čista perverzija. Naime, država u ovom trenutku ima nenaplaćenih 46 milijardi obračunatog poreza i doprinosa, te još dodatnih nenaplaćenih 9 milijardi kuna koncesija, dakle ukupne vrijednosti od 55 milijardi kuna, što je SKORO POLOVICA UKUPNOG DRŽAVNOG PRORAČUNA. U Hrvatskoj se plaćanje poreza i doprinosa očito temelji na dobroj volji a ne na obvezama. U Hrvatskoj poreze plaćaju samo oni koji žele, oni koji ne žele oni ih ne plaćaju. Zato smatramo da treba Porezna uprava svoje ime promijeniti u Poreznu zakladu jer se njihova aktivnost temelji isključivo na dobrovoljnim prilozima.

• Povećanje stope poreza na dodanu vrijednost s 23% na 25% će najviše pogoditi upravo one najugroženije kojima je plaća manja od prosječne neto plaće u Hrvatskoj. Prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 5.564 kn, a 72% građana prima MANJU OD PROSJEĆNE PLAĆE. Radnik s dvoje djece, koji je prema sadašnjem poreznom modelu primao neto plaću od 3.200 kn i dalje će prema novom poreznom modelu primati plaću od 3.200 kn neto, a troškovi potrošnje će mu porasti zbog povećanog PDV-a.

• Pozdravljamo međustopu od 10% na određene proizvode, ali napominjemo da po toj stopi treba oporezivati i struju i plin (a ne samo vodu), pogotovo jer ćemo nakon ulaska u EU 1.7.2013. MORATI uvesti trošarine na struju i plin.

• Uvođenje međustope od 10% predznak je da će Hrvatska nakon ulaska u EU zadržati ovu stopu kao drugu, sniženu stopu PDV-a. Obzirom da ćemo tada ukinuti nultu stopu poreza na kruh, mlijeko, knjige i ortopedska pomagala, možemo samo zaključiti da će s 1.7.2013.godine PDV na te proizvode iznositi umjesto sadašnje nulte stope 10%. Inače, EU propisuje da snižena stopa PDV-a može biti minimalno 5%.

• Slažemo se s ukidanjem PRETPOREZA na automobile, jahte, brodove, helikoptere i avione.

• S povećanim PDV-om u proračun će se skupiti 2,5 milijarde kuna, a njima će se, reče ministar – pokrpati rupe nastale smanjenjem DOPRINOSA ZA ZDRASTVENO OSIGURANJE. Zdravstveno je u minusu 5,5 milijardi a smanjuje se doprinos!? Kako bi se rasteretilo poslodavce. A kada će se to rasteretiti radnike?!

| Broj posjeta: 1.614 |

4 komentara u "Egzekucija posljednjih pripadnika srednje klase!"

 1. Ništa čudno s obzirom da je Milanović i sam svojevremeno izjavio kako je SDP liberalna stranka centra!?
  Izgleda da je u svojoj populističkoj nakani zaboravio naglasiti da bi bar po imenu socijaldemokratskom taj SDP trebao biti jos i neka “lijeva stranka centra”.

  Milanović je samo javno izrekao ono što su mnogi upućeni i prije toga znali!

  Laburisti su jedina parlamentarna stranka političke ljevice u Hrvatskoj i kao takvi moramo artikulirati sve probleme radnih i socijalnih prava svih onih koji žive samo od svog rada, ili koji žive od mirovinskih primanja iz takvog rada, jer su takvi i najnezasticeniji pred sve većom i galopirajucom globalnom refeudalizacijom svijeta kojoj se dosadašnji “socijaldemokrati” sigurmo neće znati, a ni htjeti suprostaviti.
  Kako oni “europski” koji zajedno sa demokršćanima i ostalima u tajnosti podmeću razne korporatističke trgovinske sporazume tipa “ACTA”, a tako još više ovi naši domaći “lijevi” socijaldemokrati, koji u maniri nikad shvaćene socijaldemokracije kroje ovakve neoliberalne proračune!

  Kako je po ACTA proizvodnja generičkih ljekova izjednačena sa krivotvorenjem ( da, upravo tako!) i kako se hrvatsko zdravstvo velikim dijelom bazira upravo na upotrebi takvih lijekova (na listi HZZO-a), te kako će Ostojić po najavama pokušati što više takvih lijekova ugurati na zdravstvene liste kako bi se uštedjelo, uz 2,5 milijarde kuna manje zbog smanjenih izdvajanja za dohodak, mogla bi se pojaviti još jedna (samo za vladu!) nečekivana proračunska rupa na tom hrvatskom zdravstenom Titaniku ako ta nesretna ACTA prođe.

  Smiješno je kako vlada uopće misli popuniti tu deficitnu rupu u zdravstvu, kad je i laicima jasno da će povećanje PDV-a uvjetovati smanjenu potrošnju i tako još više smanjiti prihode proračuna?

  E.B.

 2. drugim riječima, idemo veselo putem Grčke koja propada ne zato što su Grci lijeni ili država siromašna nego što su njihove vlasti nesposobne naplatiti porez pa država gubi 150 milijardi eura godišnje, a od više tisuća vila s bazenima u Ateni porez na vilu s bazenom, koji je večiu od poreza na običnu kuću, plaća njih pet (slovima P-E-T); kod nas bi, pogotovo ako se uvede porez na nekretnine (a uvest se mora ako hoćemo uopće počet sličit na normalnu državu) u poreznoj službi bilo posla za SAV višak administracije koji se mora otpustiti

 3. Čestitam u prvom redu na javnoj reakciji.
  nadam se da vodstvo Laburista, njihovi saborski zastupnici, shvaćaju da su sada jedina parlamentarna stranka koja bi trebala voditi brigu o velikoj većini stanovništva ove jadne zemlje.
  Jeste i budite glas naroda!
  Samo hrabro !

 4. Laburisti, vi ste jedina oporbena snaga! Morate biti glasniji! HDZ faktično ne postoji kao oprba i ovi na vlasti mogu raditi što ih je volja. Nitko ozbiljno ne komentira nesposobnost ove vlasti, a pogotovo ne mediji. Sada je jsno da su mediji doveli ove nesposobnjakoviće na vlast. Morate razotkriti ovu rabotu medija i onih koji stoje iza njih. Naivni ljudi misle da su slobodno i demokratski izabrali vlast na izborima, a istina je da se radi o prevari.

Imate li komentar?