Džonovi umjesto obraza!

Sve države ovog svijeta smatraju da su demokratske. Zašto? Jer provode ”demokratske” izbore, kako bi na izborima glasači izabrali svoju vlast, odnosno ne vlast, nego one koji će u njihovo ime voditi brigu o potrebama njihovog područja (općine,  grada, županije).

I to je demokracija u koju se zaklinju svi oni koji dobiju većinu. Oni drugi, koji ju dobili nisu, uvijek prigovaraju. I to je njihovo pravo. Jesu li svi oni za koje se glasalo bili iskreni ili ne, pitanje je vremena i hoće li obećanja ostvariti ili ne. Vjerujući jednima, a drugima ne, većina odlučuje. I tako većina daje svoj glas i mandat onome tko zastupa upravo njih te vjeruje da je to demokracija. No, je li tome tako? Ne nije!

Izabravši, dali su većinom glasova mandat onome tko zastupa tu istu većinu. Kada onaj tko je dobio manje glasova”kupovinom” preokrene volju birača tako da oni koje birači nisu odabrali postanu većina, tada to postaje izigravanje i manipulacija te iskorištavanje izbornog sustava. Tako izborni sustav omogućuje i dozvoljava da “kupljeni” dođu na vlast, a oni koje je izabrao narod postaju ”nebitni”.

Upravo na taj način se dogodilo preslagivanje po pitanju većine u Skupštini Zagrebačke županije. Oni koji su izgubili većinu na izborima, postali su dobitnici zahvaljujući broju ruku vijećnika u Skupštini. Želje postaju sve veće, pa donedavna manjina želi izvršnu vlast. Nizom opstrukcija idu ka svome cilju, a nizom pritisaka i ucjena dobiše što žele. Tako je volja birača postala nebitna, kao i vjerovanje u one kojima su dali glas da budu njihovi predstavnici u vlasti te u raspolaganju imovinom i novcem. Nažalost volja birača postaje jedno, a modalitet gubitnika drugo.

Povijest htijenja se naime ponavlja. Prije deset godina su htjeli, ali nisu uspjeli. Ove godine jesu.

Pitamo se vraćajući se na početak: što je demokracija i čine li politiku ljudi ili obrazi istih koji su u zbilji debeli džonovi!?!

Laburisti Kloštar Ivanić

| Broj posjeta: 17 |

Želite li komentirati? Objava: "Džonovi umjesto obraza!"

Imate li komentar?