Ciljano uništavanje trogirskog škvera

Poslovanje Brodotrogira više je od nepravilnosti, to je ciljano uništavanje trogirskog škvera koji je prije preuzimanja od strane Danka Končara brojio tisuću zaposlenika. Danas je svega 350 zaposlenih koji rade na minimalcu, a razmješteni su po sestrinskim tvrtkama koje se otvaraju i gase kako Končaru odgovara. Naravno, većina radnica i radnika mora se svaki mjesec pitati hoće li uspjeti dobiti i minimalac jer isplata plaća zadnja je rupa na svirali Danka Končara.

O svim nezakonskim i krajnje nehumanim uvjetima rada radnica i radnika Brodotrogira godinama upozorava laburistkinja Ljiljana Geić, inače sindikalna povjerenica Sindikata metalaca Hrvatske (SMH-IS HBT). Skoro 40 godina Geić radi u trogirskom škveru.

Mjerodavne institucije nisu pokrenule niti jednu provjeru kako to točno Končar radi i radi li po zakonu. Nadalje, još će mu država biti i jamac za gradnju novougovorenih brodova. Naime, Brodotrogir bi gradio dva polarna kruzera za koja će mu država potpisati kreditna jamstva na preko 60 milijuna eura. Znači, država će novcima poreznih obveznika jamčiti da će Končar poštovati uvjete gradnje što je jamstvo visokog rizika. Naime, Končar se u svim svojim javnim nastupima kad umanjuje prava radnica i radnika poziva na zakone tržišta, a kad je u pitanju zaštita njegove imovine tada traži da jamac bude ipak država, točnije, novci hrvatskih građanki i građana.

„Trogirski škver treba spasiti i očuvati radna mjesta, no nužno je da mjerodavne institucije provjere rad Danka Končara, a 60 milijuna eura jamstava treba revidirati. Ovako Končar ne preuzima odgovornost za bilo kakav rizik svog poslovanja, a poznato je njegovo ponašanje kojim nije ispunio sve preuzete ugovorne obveze i za Brodotrogir.“ – poručili su Laburisti.

| Broj posjeta: 83 |

Želite li komentirati? Objava: "Ciljano uništavanje trogirskog škvera"

Imate li komentar?