Čestitka povodom Međunarodnog praznika rada

Počeci radničkog pokreta u povijesti su ostali zabilježeni i prepoznatljivi kao tri osmice. Radnici su zahtijevali osam sati odmora, osam sati rada i osam sati obrazovanja. Sredstva kojima su sindikati kao nastavak radničkih pokreta ostvarivali svoje osnovne zahtjeve bili su, i u modernim i uređenim državama još uvijek i jesu – kolektivni ugovori. Pod pritiskom liberalne politike nastajale su i radničke stranke kao prirodni saveznici sindikata.

Prvi svibnja proglašen je međunarodnim praznikom rada ne samo zbog žrtava u Chicagu prije 124 godine, nego i kao općedruštveno priznanje, davanje legitimnosti proizišle iz društvene potrebe da oni koji žive od svoga rada nastoje stečena prava štititi ali ih i proširivati.

Međunarodni blagdan rada u Hrvatskoj dočekujemo sa više od 80.000 radnica i radnika koji rade a ne primaju plaću, u situaciji u kojoj 60 posto zaposlenih prima plaću manju od prosječne, sa 320.000 nezaposlenih i zahtjevima Vlade za ukidanjem prava iz kolektivnih ugovora pod prijetnjom njihovih raskidanja. I to nije bilo dovoljno, već je Vlada u svom programu gospodarskog oporavka odgovornima za gospodarski rast i razvoj proglasila sve građanke i građane Hrvatske.

Ali sve to vladajuće neće smetati da u subotu na revere svojih sakoa bez imalo srama zataknu crveni karanfil, da radnicama i radnicima upute prigodnu čestitku.

Na vama je, i samo na vama hoćete li dopustiti da se i iduće godine ti isti ljudi prvog svibnja među vama šepure sa crvenim karanfilima, da vam čestitaju praznik rada a da vam u međuvremenu oduzmu pravo na regres, putne troškove, božićnicu…

Ako vjerujete da politika mora izvirati iz vrijednosti demokracije, istine, poštenja, društvene solidarnosti, pravde i prava na dostojanstvo radnika, ako ste spremni na pošteni, javni otvoreni i transparetni politički rad i prihvaćate naš moto „Ne u vlast pod svaku cijenu i ne u vlast sa svakim” onda ste vi simpatizer Hrvatskih laburista – Stranke rada.

| Broj posjeta: 942 |

Želite li komentirati? Objava: "Čestitka povodom Međunarodnog praznika rada"

Imate li komentar?