Čestitamo vam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

Sedmoga listopada 1991. godine tzv. JNA, koja je služila ostvarenju velikosrpske ideje, bombardirala je Banske dvore s namjerom da ubije predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana, predsjednika Predsjedništva raspadajuće Jugoslavije Stjepana Mesića te predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Antu Markovića. Tuđman, Mesić i Marković samo su tri minute prije bombardiranja napustili dvoranu u kojoj su ručali i tako se spasili. Da su Milošević i jugoslavenski generali uspjeli u nakani, povijest Hrvatske, ali i ostalih (bivših) jugoslavenskih republika, bila bi sasvim drukčija.

Već drugoga dana, 8. listopada 1991. godine, u podrumu Inine zgrade u Zagrebu održana je izvanredna sjednica Hrvatskoga sabora, na kojoj je jednoglasno donijeta Odluka o raskidu državno pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je tada, 8. listopada, utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Ta, jedna od najznačajnijih odluka Hrvatskog sabora, donesena je nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Predmnijevajući da će Hrvatska ostati u svojoj nakani da se osamostali odlučna te znajući da moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti ističe, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo. Bombardiranje Banskih dvora bio je i srbijanski odgovor Europskoj zajednici na inicijativi da se Hrvatska i ostatak Jugoslavije mirno raziđu.

Svim članovima Hrvatskih laburista – Stranke rada, svim našim simpatizerima, svim građanima Republike Hrvatske čestitamo dan neovisnosti.

Predsjedništvo Hrvatskih laburista – Stranke rada

| Broj posjeta: 701 |

Želite li komentirati? Objava: "Čestitamo vam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!"

Imate li komentar?