Budućnost liječništva

U petak, 21. listopada održana je u Zagrebu u prostorijama HLZ-a u Šubićevoj ulici sjednica Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora na koju su pozvani i predstavnici parlamentarnih stranaka. Tema sjednica bila je: Budućnost liječništva u RH sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u RH.

Pozivu su se odazvali HDZ, SDP, Hrvatski laburisti – Stranka rada, HSP, SDA, HSS, HNS, HDSSB, a svaka je stranka dobila svojih „pet minuta“ za kratko obraćanje skupu. Sve su parlamentarne stranke ovaj skup shvatile vrlo ozbiljno, a sama je tema bila vrlo aktualna i zanimljiva. Poslije uvodnog govora predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora, prof. dr. sc. Željka Metelka te govora doktora Ante-Zvonimira Golema (HDZ) i profesora doktora Rajka Ostojića (SDP) skupu se obratio i predstavnik Hrvatskih laburista doktor Dragan Maloševac (ogranak Stenjevec) koji se u ime predsjednika stranke Dragutina Lesara zahvalio na pozivu. Kratko je replicirao doktoru Golemu kazavši kako laburisti ovaj skup ne smatraju politizacijom liječničke strukovne organizacije te kako će se i ubuduće odazivati ovakvim pozivima. Laburisti će na ovakvim skupovima pomno slušati, podržavati i aktivno pomagati liječničku struku. Predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka složili su se u tome kako je ovo dobar početak budući da su na ovoj sjednici bili prisutni predstavnici političkih stranaka po prvi puta u 137 godina postojanja HLZ-a.

Trenutno u Hrvatskoj postoji manjak liječnika, a profesor Metelko naglašava kako je manjak liječnika veliki problem hrvatskog zdravstva. Usporedbe radi, u EU na 100.000 stanovnika dolazi u prosjeku 340 liječnika, a u Hrvatskoj samo 220.

Profesor Metelko završio je ovaj zanimljiv skup porukom kako neće biti politizacije Hrvatskog liječničkog zbora, ali će se aktivno surađivati s političkim strankama koje hrvatski liječnici učestalo prozivaju zbog vrlo loše situacije u hrvatskom zdravstvu. „HLZ će biti opozicija svima koji rade protiv liječničke struke“, riječi su kojima je završio svoje izlaganje predsjednik HLZ-a.

Na slici: Prof. dr. sc. Željko Metelko, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora i predstavnik Hrvatskih laburista Dragan Maloševac, dr. med.

| Broj posjeta: 2.023 |

5 komentara u "Budućnost liječništva"

 1. [b]Kako su samo svi aktivni pred izbore! Sve se bojim da bi se HDZ i SDP odazvali u neko drugo vrijeme.[/b]

 2. Zaista je žalosno što se ovakvom skupu nije odazvao i ministar zdravstva! No, on je morao glumiti kvorum u Saboru i propitkivati zastupnike na čemu su. A zatim je recitirao Baretove pjesme.
  No, možda je i bolje što se nije pojavio jer nije dodatno (o)sramotio liječničku struku.

  [b]Puno sreće, laburisti! [/b]

  Liječnik iz Zagreba

 3. Da li će laburisti podržati konsenzus o zdravstvu, ukoliko do njega dođe? Unaprijed hvala na odgovoru!

  Čitateljica iz Splita

 4. Hrvatska je jedina zemlja u svijetu čiji se (sada već bivši) ministar zdravstva ne koristi uslugama iz svog resora već odlazi na operaciju u inozemstvo!
  To je za rubriku Vjerovali ili ne.

 5. Laburisti će podržati sve ono što je u interesu pacijenata. Nismo za rezanje zdravstvenih doprinosa i štednju na najslabijima već se s postojećim resursima, ali boljim gospodarenjem može postići da je svima zdravstvena usluga dostupna jednako, a da svojom kvalitetom ne zaostaje za zapadnim zemljama.

Imate li komentar?