Blagdani su pred vratima

Blagdani su pred vratima. Uvriježilo se blagdane čestitati, poželiti sreću, veselje i blagostanje, na stolu i oko njega, u tim danima u kojima bismo trebali pogledati oko sebe (i u sebe) i naći načina kako da razveselimo i učinimo sretnima bližnje i one koji su daleko a kojima treba sreće. Pa tako čestitamo, blagoslovimo dan u skladu s kalendarom, pošaljemo zvončiće, kuglice, anđelčiće i slične ukrase, izrukujemo se, izljubimo, postavimo poklone pod bor, pojedemo zajednički doručak i krenemo svaki svojim putom u novu godinu. A ona neće biti ni sretnija ni ljudskija ni punija ljubavi samo zato što smo poslali čestitku. Biti će ako ju takvom učinimo, svatko za sebe i svoje bližnje i svi zajedno za sve nas i za svakog od nas.

Blagdani su pred vratima. Stolovi se pune tamo gdje se ima, okićuju se drvca po ulicama, blagoslivlje se sve i svakoga. A blagoslov onima koji za blagdane ostaju bez posla, onima koji i prije i poslije blagdana ne znaju kako će bilo što staviti na stol, njima blagoslov nitko ne daje, njih nitko ne vidi. Upravo smo izišli iz izborne kampanje u kojoj se i njima svašta obećavalo (jer u izborima je i njihov glas jednako vrijedan). Kampanja je gotova, taj „festival demokracije“ je gotov i više nema obećanja. Sada s blagoslovom dolaze viši troškovi komunalija, nova otpuštanja, manje plaće, rezanje mirovina. I sretni blagdani.

Blagdani su pred vratima. Veselje će se par dana kotrljati cestama, s petardama i jeftinim pjenušcem, s mnogo buke, tako da se ne misli na to da poslije dolazi nova godina. U kojoj će, kažu, biti barem jednako teško kao i u staroj, ako ne i teže. Svima, a posebice onima koji malo imaju, a najteže onima koji najmanje imaju. Kao da su oni krivi što se godina mijenja i što poslije blagdana dolaze dani koji nisu blagdani.

Hrvatski laburisti neće organizirati blagdanske domjenke. Niti ćemo se odazivati na takve pozive. Nećemo slati ni posebne čestitke.

Blagdani su pred vratima. Nova je godina pred nama. Učinimo ju sretnijom, otvorimo vrata radu, istini, poštenju, društvenoj pravdi i znanju. To je naša blagdanska čestitka svima vama.

| Broj posjeta: 1.032 |

1 komentar u "Blagdani su pred vratima"

  1. za neke blagdani nisu pred vratima. Za neke su otkazi pred vratima. zanima me koje je vaše stajalište o otkazima u Sisku . gdje je podrška radnicima?

Imate li komentar?