Bilješka o 2. sjednici Predsjedništva

Drugu sjednicu Predsjedništva Stranke obilježile su rasprave o pripremama za predstojeće parlamentarne izbore, izmjene i dopune Pravilnika o ustroju stranke, odnosno, dopune Poslovnika o radu Predsjedništva, te, o vjerojatno u ovome času najvažnijoj stranačkoj preokupaciji; akciji ZAHTJEVNICA.

Krenimo od nje. Zato što smo se okupili u laburističku stranku da građanima, posebice radnicima svima onima koji žive od svojega (minuloga) rada ili posao (bezuspješno) traže, pokrećemo akciju skupljanja potpisa za ukidanje devizne (valutne) klauzule, pravedno i pošteno provođenje ovrha te omogućavanje povratka u sustav generacijske solidarnosti svim osiguranicima koji su se dobrovoljno uključili u 2. mirovinski stup. A on je, ispostavilo se nakon nekoliko godina, dobro razrađen sustav pljačke. Nakon što u akciji ZAHTJEVNICA skupimo potpise, predati ćemo ih predsjedniku Sabora te – osnaženi podrškom građana – zatražiti da parlament promjenom zakona onemogući bankama, ovrhoviteljima te fondovima pljačku velikog dijela hrvatskog stanovništva.

Upute za provođenje akcije ZAHTJEVNICA, koju je Predsjedništvo prihvatilo jednoglasno, dobili su svi predsjednici podružnica i ogranaka te povjerenici. Akcija kreće od danas i traje do 10. srpnja a potpisane liste – koje su također poslane elektronskom poštom (uz letak) – treba u ured stranke (Ilica 108) biti dostavljene do 12. srpnja, kako bi se prije ljetnog raspusta predale predsjedniku Hrvatskoga sabora.

U tijeku priprema za parlamentarne izbore, na koje se – želimo li zadržati parlamentarni status te, naravno, povećati broj zastupnika – moramo ozbiljno fokusirati, uočeni su nedostaci u Pravilniku o ustroju stranke. Naime, kako deset izbornih jedinica u Hrvatskoj nije ustrojeno po teritorijalnom principu već su granice krojene logikom izbornoga inženjeringa, naše će podružnice – ali i ogranci – biti podijeljeni u dvije i više izbornih jedinica. Dopunama Pravilnika o ustroju Stranke reguliraju se principi te se omogućava svim podružnicama i ograncima kandidiranje za parlament. Uz ovu dopunu Predsjedništvo je usvojilo još neke izmjene (primjerice; tko saziva izvanrednu izbornu skupštinu ogranka ili podružnice u slučaju da predsjednik ili većina članova izvršnog odbora podnesu ostavku, ili prestanu biti članovi Stranke) Pravilnika o ustroju, koje će, dakako, biti upućene na sjednicu Nacionalnoga vijeća. Ona pak će se održati 2. srpnja. No, prije toga Izmjene i dopune Pravilnika o ustroju stranke poslane su na javnu raspravu. Gdje će članovi naše stranke moći pročitati Prijedlog te o njemu izreći sud? Na službenim web stranicama. Čitajte, predlažite, pišite. Javna rasprava traje do 14. lipnja u 12 sati. Toga dana, popodne, Predsjedništvo će biti upoznato s javnom raspravom te će, uz usvojene primjedbe, konačan tekst prijedloga Izmjena i dopuna Pravilnika o ustroju stranke uputiti Nacionalnom vijeću.

Prihvaćene Dopune Poslovnika o radu Predsjedništva odnose se na odredbu o tome kako se formira žalbeno, drugostupanjsko vijeće. Iz njega trebaju biti izuzete svi oni koji su u postupku Suda časti, bez obzira je li protiv njih pokrenut stegovni postupak ili su stegovni postupak inicirali. Žalbeno vijeće – do novoga Pravilnika o radu Suda časti – od pet netangiranih članova imenuje Predsjedništvo Stranke.

Što pak treba učiniti da bi izborna kampanja bila što upečatljivija? Dobro se organizirati. Potpuno se posvetiti tom i te kako kompliciranom zadatku na kojemu velika većina stranaka pada. Hrvatske laburiste – Stranku rada glasači su počeli percipirati kao nepobitnu političku činjenicu. Da bi smo ovaj fluidni politički kapital materijalizirali, trebamo svih ovih mjeseci biti posvećeni jedino tom cilju. Zašto? Zato da bi smo sa što više zastupnika mogli utjecati na nužne promjene i u državi i u društvu. Moramo što prije – po mogućnosti na idućoj sjednici Nacionalnog vijeća, rečeno je u raspravi – formirati izborne stožere, dogovoriti se o načinima financiranja kampanje (za koju treba, optimalno, nešto više od tri milijuna kuna, a gotovo čitavu prošlu godinu smo poslovali s 14 TISUĆA kuna!?) te o obilasku terena, odnosno sastancima (u ograncima i podružnicama) po izbornim jedinicama. Na sjednici Predsjedništva je više puta istaknuto da i akcija ZAHTJEVNICA može i te kako pomoći Stranci na parlamentarnim izborima.

U raspravi o pripremama za 2. sjednicu Nacionalnog vijeća predsjednik Lesar je istaknuo kako se ne želi očitovati o navodima iz prigovora, odnosno žalbe građanina (jer, pojasnio je Lesar, Sud časti ga je do okončanja konačne odluke suspendirao) Dragaša na odluku Nacionalnog vijeća o raspuštanju ogranka Novi Zagreb – Istok. Prvi je razlog što je odluka o raspuštanju konačna a drugi što se Dragaš nije očitovao na odluku Nacionalnog vijeća (koje je prihvatilo Lesarov prijedlog i njegovo obrazloženje o raspuštanju) već na izvješće o tomu koje je sastavio predsjednik NV-a Tonči Majica. Šire Lesarovo obrazloženje dobili su svi članovi NV-a.

Na sjednici Predsjedništva usvojen je prijedlog odluke da u slučaju spriječenosti predsjednika Stranke mijenja Branko Vukšić.

Za nove povjerenike su imenovani Vladimir Tomić (Viškovo), Dorijan Božićević (Mali Lošinj), Stjepan Balenović (Donja Dubrava). Dužnosti povjerenika su razriješeni Matej Ivoš (Vodice) i Dubravko Malešević (Donja Dubrava).

Predsjedništvo je imenovalo i nove stručne suradnike; Darka Vukušića za antikorupcijske mjere u javnom sektoru a Damira Vrenka za osiguranje i protokol u izbornoj kampanji. (BV)

| Broj posjeta: 1.517 |

3 komentara u "Bilješka o 2. sjednici Predsjedništva"

  1. Poštovani, molim Vas da korigirate informaciju o Novom Zagrebu-Istok. Ogranak NZ-Inije bio obaviješten o raspravi Nacionalnog vijeća. Sukladno tome, nije mogao predati žalbu o usvojenoj odluci. Unaprijed hvala, g.

  2. Čestitam novim stručnim suradnicima na imenovanju.
    Bilo bi lijepo da kolega Vukušić ima što manje posla, jer bi to značilo da korupcije nema puno, a da kolega Vrenko ima što više posla, jer bi to značilo da izborna kampanja ide dobro!

    [rjk]

  3. Bilo bi lijepo da se kolega Vukušić primi posla i kroz djelovanje stranke legalnim i pravnim sredstvima i procedurama stvori uvjete za uvođenje reda u javnom sektoru. Jednom zauvijek. Uključujući i antikorupciju.

Imate li komentar?