Antikorupcijski program: Hrvatska zbog korupcije gubi 50 milijardi kuna godišnje (video)

Program počiva na načelu četiri “o”: odgovornost, otvorenost, objektivnost i osviještenost

Cilj programa je spriječiti pljačku i rasipanje javnih resursa.

Korupcija je rak-rana ovog društva i moramo je suzbijati na svakom koraku. Jedan od prvih zadataka nam je vraćanje Državnog inspektorata kao preventivnog, samostalnog i neovisnog tijela jer su profesionalni, pošteni i neovisni inspektori glavni alat za suzbijanje korupcije na terenu – poručio je Tomislav Končevski, predsjednik Laburista.

Prema procjeni Instituta Rand Europe, objavljenom u travnju ove godine, Hrvatska godišnje gubi 15 posto BDP-a, odnosno 50 milijardi kuna, a godišnje se na mirovine troši 36 milijardi kuna – rekao je Zorislav Antun Petrović, prvi na listi Laburista u 7. izbornoj jedinici i dokazani borac protiv korupcije. Po njegovoj procjeni primjenom mjera iz ovog programa može se već u prvoj godini uštedjeti i preko milijardu kuna.

Nužni potezi za suzbijanje korupcije:

  • objaviti sve prihode i rashode proračuna na internetu

  • uspostaviti pretraživu bazu sa svim javnim natječajima, donacijama političkih stranaka i isplatama iz proračuna

  • objavljivati rasporede sudskih rasprava i sudskih odluka na internetu u pretraživoj bazi

  • ugraditi načelo neopravdanog bogaćenja u zakonodavstvo RH u skladu s Antikorupcijskom konvencijom UN-a – svaki dužnosnik mora dokazati eventualni nesrazmjer između prihoda i imovine

  • ponovno uspostaviti Državni inspektorat, a na čelu mora biti osoba koja nije niti u jednoj stranci, isto kao glavni državni odvjetnik

 

Petrović: Zbog korupcije Hrvatska godišnje gubi 50 milijardi kuna

– U ovoj kampanji imamo tri programska cilja – zaštititi radne obitelji, spriječiti rasprodaju zajedničkih bogatstava i borbu protiv korupcije, kazao je predsjednik Laburista Tomislav Končevski.

– Laburisti su jedina stranka koja ima antikorupciski program, a imamo ga zato što želimo bolje i pravednije društvo. Korupcija je rak-rana ovog društva i moramo je suzbijati na svakom koraku. Stoga nam je jedan od prvih zadataka vraćanje Državnog inspektorata kao preventivnog, samostalnog i neovisnog tijela jer su profesionalni, pošteni i neovisni inspektori glavni alat za suzbijanje korupcije na terenu, pa će političari morati maknuti šape s Državnog inspektorata – kazao je to danas predsjednik Laburista Tomislav Končevski na predstavljanju, kako je posebno naglasio, jedine antikorupcijeske strategije na ovim izborima.

Uvodno rekavši da je cilj antikorupcijskog programa sprečavanje pljačke i rasipanja javnih resursa, strategiju je predstavio njen autor i nezavisni kandidat na listi Laburista u 7. izbornoj jedinici Zorislav Antun Petrović, inače nekadašnji dugogodišnji predsjednik hrvatskog Transparency internationala i poznati antikorupcijski stručnjak.

– U ovoj kampanji imamo tri programska cilja – zaštititi radne obitelji, spriječiti rasprodaju zajedničkih bogatstava i borbu protiv korupcije. A naš antikurupcijski program počiva na četiri “o”: odgovornost, otvorenost, objektivnost i osviještenost. Naime, svaki dužnosnik, službenik ili namještenik u tijelima javne vlasti mora točno znati koje su mu ovlasti i obveze te odgovarati ako nije realizirao zadaću koja mu je povjerena. Rezultati uvijek trebaju biti nagrađeni, a njihov izostanak sankcioniran. Svako tijelo javne vlasti mora biti maksimalno otvoreno prema građanima i omogućiti im da vide kako upravlja resursima i što radi za njih i u njihovo ime. Sve informacije kojima raspolažu tijela javne vlasti, a posebno odluke, moraju biti dostupne svakome zainteresiranom – naveo je Petrović nastavivši da svi koji rade u tijelima javne vlasti moraju donositi objektivne odluke izbjegavajući bilo kakav sukob interesa, a da građani trebaju znati kakva su i kolika njihova prava u svakodnevnom životu, od onih socijalnih, radnih pa do biračkih prava.

Da bi se to postiglo Petrović je naveo nekoliko mjera koje je nužno poduzeti, a one su: objavljivanje svih prihoda i rashoda proračuna na internetu (bila bi to obveza svakog ministarstva), uspostavljanje pretražive baze podataka sa svim isplatama iz proračuna, javnim natječajima i donacijama političkim strankama te objavljivanje rasporeda svih sudskih rasprava i svih sudskih odluka kako bi se vidjelo koliko i kako koji sudac radi čime bi se smanjila i korupcija u pravosuđu. Potrebno je, reče Petrović, ugraditi i načelo neopravdanog bogaćenja u naše zakonodavstvo, što je u skladu s Antikorupcijskom konvencijom UN-a koju je Hrvatska među prvima potpisala i ratificirala.

– To znači da bi onima koji ne mogu dokazati porijeklo svoje imovine, ona bila oduzeta. A posljednja mjera bila bi ponovna uspostava Državnog inspektorata kao samostalnog tijela kojem na čelu mora biti osoba koja nije niti u jednoj stranci. S navedenim mjerama već u prvoj godini mogli bismo povećati državni proračun barem za jednu milijardu kuna. Jer, prema procjeni Instituta Rand Europe, iz travnja ove godine, Hrvatska godišnje zbog korupcije gubi 15% BDP-a, odnosno 50 milijardi kuna. Usporedbe radi, godišnje se na mirovine troši 36 milijardi kuna. Znači, prije nego što se krava krene musti treba osigurati da kanta za mlijeko ne bude šuplja – istaknuo je Petrović.

Na naše pitanje, uspije li ući u Sabor kako misli sve nevedeno provesti jer je teško za vjerovati da bi mogao imati veliki podršku ostalih zastupnika, Petrović je u dahu uzvratio:

– Dok nisam bio u Saboru zalagao sam se za tri zakona – Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o financiranju političkih stranaka i Zakon o pravu na pristup informacijama – i te zakone sada imamo. Ako sam to uspio dok nisam bio u Saboru, onda budite sigurni da ću, dođem li u Sabor, sigurno uspjeti i u ovome što sad kanim napraviti. Uz Končevskog i Petrovića na predstavljanju programa bila je i članica predsjedništva Laburista i nositeljica liste u 1. izbornoj jedinici Vlasta Medar koja će se, kako reče, zalagati za strategiju i borbu protiv siromaštva te promjenu Obiteljskog zakona na način da on konačno postane provediv i da krajnji korisnik postane najbitniji. (Izvor: http://www.vecernji.hr/izbori2016/petrovic-zbog-korupcije-hrvatska-godisnje-gubi-50-milijardi-kuna-1110458)

| Broj posjeta: 740 |

1 komentar u "Antikorupcijski program: Hrvatska zbog korupcije gubi 50 milijardi kuna godišnje (video)"

  1. Korupcija na svakom koraku! Umjesto da mandarine stižu prijevozom puno a ne prazno mandarine ne stižu do metropole jer prisiljeni su angažirati prijevoz na način u kojem gubi čitavu ZARADU.k TOME kONZUM RADI I PETKOM I SVETKOM a istovremeno ruši sve cijene naših radnika seljaka koji nisu u stanju pla-
    titi berača /200 kn a prodavati mandarinu po 1,5 kn košto to rade Plodine I kONZUM.kAMIONI U POVRATKU RAĐE IDU PRAZNI NEGO LI DA VOZE ZA MINIMALNU CIJENU?
    aKO POSTOJI željeznica zašto država ne pomaže?Anton

Imate li komentar?