Akcija "REFERENDUM" – Veliki odaziv i podrška radnicima! (VIDEO, FOTO)

Sindikati i Hrvatski laburisti – Stranka rada počeli su prikupljati potpise za referendum o izmjenama Zakona o radu. Obzirom da je odaziv građana izuzetno velik, na jednom od devet mjesta u Zagrebu, Trgu bana Josipa Jelačića, predstavnici sindikalnih središnjica, održali su konferenciju za novinare.

napomena Započela je akcija referendum! Pogledajte upute, obrazac za potpisivanje, popis mjesta gdje se može potpisati, razloge ove akcije i informativne letke!

Sindikati do 23. lipnja trebaju prikupiti oko 450.000 potpisa, odnosno 10 posto od ukupnog broja birača, kako bi natjerali vlast na raspisivanje referenduma protiv Vladina prijedloga izmjena ZOR-a, koji bi, prema njihovoj ocjeni, mogao uništiti sustav kolektivnih ugovora.

U iduća dva tjedna aktivisti će prikupljati potpise na trgovima, ispred poduzeća i ustanova, škola i bolnica u svim hrvatskim županijama i gradovima, te po selima, a građani koji se žele potpisati trebaju ponijeti jedinstveni matični broj građana (ukoliko ga ne znaju na pamet).

napomena Popis svih lokacija (SINDIKATI)

Akciju su danas poduprli i čelnici nekih političkih stranaka, poput Dragutina Lesara, predsjednika Hrvatskih laburista – stranke rada:

Pridružili smo se akciji zato što bi predloženim izmjenama ZOR-a svaki hrvatski radnik u prosjeku ostao bez šest dana godišnjeg odmora, 300 kuna mjesečno putnih troškova i 300 kuna mjesečno dodatka na plaću zbog radnog staža, ustvrdio je Dragutin Lesar.

Referendum-Lesar

Iako su najavili potporu akciji, na Jelačićevu trgu nisu se pojavili predstavnici SDP-a.

Referendum-Severina,  Matijašević

Severina je pozvala sve javne osobe da iskoriste svoj utjecaj u javnosti kako bi podržali akciju kojom se štite radnička prava – Dajem podršku kao dijete iz radničke obitelji i za radnike koji se truju azbestom. Nadam se da ih sindikati neće iznevjeriti u pregovorima s Vladom, izjavila je.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević naglasio je kako zajednička akcija svih sindikalnih središnjica šalje jasnu poruku građanima da svojim potpisom potvrde sindikalno protivljenje neprihvatljivim izmjenama ZOR-a.

Predstavnici sindikata ističu da će nastojati doći do svakog stanovnika Hrvatske koji svoj potpis želi staviti na peticiju za referendum:

– Odlučno nastavljamo s potpisima diljem Hrvatske. Nastojat ćemo doći u najmanje selo da građani svojim potpisom omoguće referendum, rekao je Ozren Matijašević, koordinator pet sindikalnih središnjica koje su organizirale potpisivanje.

Jedna od tih pet, Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), nije se odazvala na pregovore s Vladom.

– Na pregovore ne idemo. Hrvatski radnici oduvijek rade diljem svijeta za 10 posto veće plaće i nitko ne kaže da ne valjaju niti ih vraćaju. A u Hrvatskoj rade za 10 posto manju plaću pa su lijeni i nekompetentni. Nisu oni nekompetentni nego je takav najveći dio poslodavaca, rekao je Damir Jakuš, predsjednik URSH-a.

Referendum-građani potpisuju

Što predlaže Vlada?

Sindikalci su danas ponovno ustvrdili da se pregovarati mora, ali će paralelno prikupljati potpise kako bi osnažili svoju poziciju, a to je čvrsta odluka da ovakve izmjene ZOR-a ne smiju proći.

U izmjenama se predlaže da prava iz kolektivnog ugovora vrijede još samo šest mjeseci nakon isteka ili raskida ugovora. Također se omogućuje otkazivanje svih kolektivnih ugovora, sklopljenih i na određeno i na neodređeno vrijeme.

Time Vlada želi slomiti sustav kolektivnog pregovaranja, a poslodavcima omogućiti masovno otkazivanje kolektivnih ugovora i jednostrano uvođenje pravilnika o radu, tvrde sindikalci.

Tekst: HRT, Večernji list, MASPOK
Foto: Index.hr

| Broj posjeta: 2.479 |

Želite li komentirati? Objava: "Akcija "REFERENDUM" – Veliki odaziv i podrška radnicima! (VIDEO, FOTO)"

Imate li komentar?