3. maj žrtva korupcije Vlade RH?

Kad Vlada RH dopusti da se proračunska sredstva odlijevaju i prelijevaju bez kontrole, kad namjerno ne imenuje svog člana Nadzornog odbora koji bi bio odgovoran i za praćenje tijeka novca, odnosno kad se toliki novac daje na upravljanje upravama koje su se opetovano dokazale nesposobnima, pa korak po korak uništile kako Uljanik, tako i Brodogradilište 3. maj, nije li pitanje: „Tko je i koliko dobio, kako bi se nekome omogućila dobra zarada?“ ne samo opravdano, već i nužno?

Smatramo da je nedopustiv propust (ukoliko se o propustu radi) Vlade RH, Premijera te Ministarstava financija i gospodarstva koji je za rezultat imao isplatu stotine milijuna kuna koje su iz državnog proračuna otišle za brodogradnju, bez da se vodilo računa o tome na što je novac kasnije trošen. Laburisti smatraju da svatko iole odgovoran, tko uviđa opravdanu sumnju u potencijalnu korupciju te korištenje sredstava državnog proračuna u nenamjenske svrhe i za to ima opipljive dokaze kojima tu tužbu može poduprijeti, ima moralnu obavezu istupiti i prijaviti ovakva ponašanja DORH-u kako bi se napokon dokazalo tko je istinski krivac za kalvariju naše brodogradnje.

No to je samo dio priče – najveći problem u ovom je trenutku činjenica da se Vlada do današnjeg dana nije decidirano izjasnila koje su joj namjere sa brodogradnjom. Jer, dok se deklarativno razbacuju izjavama o očuvanju brodogradnje i mantrama o očuvanju radnih mjesta takve namjere nisu potvrdili niti jednim svojim potezom. Vatrogasne mjere isplate plaće neupitno su dio rješenja, ali tvrditi kako je to rješenje nije čak niti neozbiljno – svima je jasno kako se plaće isplaćuju samo radi politikantske kupovine kakvog-takvog socijalnog mira.
Jer, kada bi Vladi hrvatska brodogradnja uistinu bila pri srcu, ne bi li na prvim skupštinama Uljanika kada je za to bilo vrijeme predložili svoje kandidate za Nadzorni odbor? Ne bi li to barem napravili preko institucije Trgovačkog suda, što su mogli? Ne bi li pokazali barem trunku interesa za to što se događa sa sredstvima koja su isplatili ne bi li, kako kažu, spasili brodogradnju?
Nažalost, ništa od toga nije se dogodilo – štoviše, ponašanje Vlade povlači slijedeće pitanje:
ukoliko su planovi bili očuvanje brodogradnje i ulaganje proračunskih sredstava u svrhu restrukturiranja, zbog čega se niti nakon evidentnih problema u tim procesima nije iskazao interes za neposrednim nadzorom trošenja tih sredstava. Kako je moguće da uz svu srčanost kojom se vladajući bore za spas brodogradnje nisu našli za shodno inzistirati na tome da predstavnici ministarstava sjede u radnom tijelu za izradu programa restrukturiranja i sudjeluju u njegovom stvaranju, nego umjesto toga imamo svjetsko prvenstvo u ping-pongu u kojem se uprava u Puli i ministarstva dobacuju planovima? I nije li očito kako će sudionici tog ping-pong meča ostati na neriješenom rezultatu a radnici će izgubiti i posljednju utakmicu odlazeći trbuhom za kruhom ostavljajući sustav da se uruši sam od sebe, ne bi li netko onda zaključio kako se ionako nema što spasiti pa možemo graditi turističko-stambene zone i prodati ono što preostane nekim novim ortacima.
Gospodo iz Vlade, Hrvatski laburisti-Stranka rada u interesu radnika, njihovih obitelji i trunka pristojnosti koju biste trebali pokazati prema građanima ove zemlje koju iz dana u dan maltretirate i uništavate zahtijevaju od vas da se prestanete ponašati poput nedoraslih dječaraca koji jedno misle, drugo govore, treće rade a četvrto trpaju u džep – ili pod hitno potvrdite svoje riječi brige za brodogradnju osiguravanjem održivog sustava isplate plaća i rješavanja problema sa vjerovnicima i iznošenjem detalja dugoročnog plana za održanje brodograđevne djelatnosti ili smognite hrabrosti, stanite pred radnike i recite im u oči: „Više vas ne trebamo, smetate nam – odlazite!“

| Broj posjeta: 34 |

Želite li komentirati? Objava: "3. maj žrtva korupcije Vlade RH?"

Imate li komentar?