Zaustavimo provincijalizaciju Grada

Dubrovačka podružnica Hrvatskih laburista-Stranke rada najoštrije osuđuje najavu Vlade RH da ukine dubrovačku carinarnicu, koja u različitim varijantama djeluje od 1277. godine, te da je pretvori u podružnicu carinarnice u Pločama.

No, osim protivljenja ovom potezu Vlade namjera nam je ukazati i na dvije važne činjenice koje su postale očite nakon objavljivanje ove informacije u javnosti. Naime, ukidanje Carinarnice, a prije toga i Trgovačkog suda, jasno pokazuje kako je namjera državne vlasti da od Dubrovnika napravi provinciju koju će prilikom novog teritorijalnog preustroja jednostavnim potezom pera pripojiti nekom drugom teritoriju. Bivša je Vlada ukinula sud, a ova ima namjeru ukinuti carinarnicu, što pokazuje kako u namjeri provincijalizacije prometno izoliranog Dubrovnika nema razlike između HDZ-a i SDP-a.

Druga činjenica je hinjeno protivljenje ukidanju carinarnice u Dubrovniku od strane SDP-ovaca iz dubrovačke gradske uprave, ali i od svih saborskih zastupnika s krajnjeg juga države u oba ova slučaja. Ni HDZ-ovi ni SDP-ovi zastupnici nisu se udostojili stati u obranu svog područja već su radije prešutjeli reći stranačkim šefovima kako se protive tome te ih nagovoriti da promijene odluku. Očito se ponašaju ne kao zastupnici dubrovačkih interesa u Zagrebu nego kao predstavnici Zagreba u Dubrovniku. To je sramotno i nikako im nije na čast. Izjave koje oni daju u javnost kako se ne slažu s odlukom Vlade ne znače ništa. To je tek puka demagogija kojom se pokušava umiriti nezadovoljna javnost, osobito zbog toga jer smo ušli u izbornu godinu.

Hrvatski laburisti-Stranka rada stoga zahtijevaju od saborskih zastupnika s dubrovačkog područja da se konačno počnu ponašati kao predstavnici Dubrovnika u Saboru i da stanu na kraj provincijalizaciji grada koji je današnjoj Hrvatskoj i Europi donio niz vrijednosti- od arhitekture i kulture do političkog umijeća koje se ogledava u diplomaciji i pet stoljeća državnosti.

Županijski povjerenik
Ivan Nikolić

Izvor: http://www.dubrovnikpress.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1929:zaustavimo-provincijalizaciju-grada&Itemid=68

| Broj posjeta: 899 |

Želite li komentirati? Objava: "Zaustavimo provincijalizaciju Grada"

Imate li komentar?