Zašto Vlada taji sadržaj pregovora?

Ako su pregovori završeni, znači li da od ponedjeljka radnik više ne mora strahovati za svoju plaću, a prodavač da mu kupac ne plati robu u roku 30 dana, pitao je Vladu RH družeći se s građanima u Osječko-baranjskoj županiji Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada

‘Zašto još nemamo zakon o plaćanju, prema kojemu bi se računi morali platiti makar u roku od 60 dana? Neka toliko bude i krajnji rok za isplatu plaća, pa tko to ne ispoštuje, neka ide u stečaj. Kako smo mogli završiti pregovore, a da to nismo regulirali?’, čudi se Lesar i pita kakvu korist od zaključenih pregovora ima poduzetnik koji dvije godine ne može naplatiti zarađenih stotinu tisuća kuna, zbog čega mu prijeti propast, dok istodobno država dopušta prevarantima otvaranje više tvrtki koje potom prezaduže i pošalju u stečaj, a dugove nikad ne plate.

‘Ako je Hrvatska sada jednom nogom u Europi, hoće li banke sniziti kamatne stope sa 7,3 na recimo 2,2 posto kakve su u EU? Hoće li ukinuti deviznu klauzulu? Banke imaju visoku kamatu, promjenljivu kamatnu stopu i deviznu klauzulu kojima osiguravaju visoke profite. Sada su neke zbog rasta švicarskog franka simbolično snizile kamate, no ako mu vrijednost padne, opet će ih povisiti. To su životna pitanja ove zemlje’, ustvrdio je Lesar i pojasnio da zbog neprimjenjivanja europskih standarda u praksi ne smatra odluku o završetku pregovora sjajnom viješću, nego tek viješću. Je li ona dobra ili nije, moći će se ocijeniti tek kada nam se otkriju tajne pristupnog ugovora, jer hrvatski građani još ne znaju što su njihovi predstavnici ispregovarali s Europskom komisijom.

‘Krenula je i medijska kampanja nagovaranja kojom se EU prikazuje u najboljem svjetlu. Očekivao sam kampanju informiranja kako bi se građanima predstavio sadržaj svakog od zaključenih poglavlja, a ovo je čisto agitiranje. Zašto hrvatska politička elita ne objavi što je to dogovorila s EU? Zašto se iz HDZ-a odjednom spominje listopad kao termin za održavanje izbora? Želi li HDZ provesti izbore prije nego što javnosti pokaže ugovor koji će potpisati do kraja godine, a koji se narodu možda neće svidjeti? Čemu sva ta nagađanja kada se sve dvojbe mogu otkloniti otvaranjem paketa’, ističe Lesar i od Vlade traži objavljivanje sadržaja pristupnog ugovora koji kao saborski zastupnik nikad nije dobio na uvid.

Upozorava kako je u saborskoj Deklaraciji o pristupnim pregovorima iz 2005. godine stajalo da će se prvo održati referendum, a onda potpisati ugovor. No ona je promijenjena prije osam mjeseci, pa će se sada prvo potpisati ugovor, a onda održati referendum. Takvo je rješenje podržao i SDP, koje predsjednik Hrvatskih laburista drži suodgovornima za skrivanje sadržaja ugovora.

‘Možda je sadržaj pristupnog ugovora fantastičan i možda smo ispregovarali najsjajnije stvari? Možda se Hrvatska neće podijeliti na dvije regije, a županije se ukinuti, možda hrvatski poljoprivrednik neće prepoloviti proizvodnju pšenice. Ali mi to ne znamo. Dosad se Vlada izgovarala na nezavršene pregovore, ali sada je taj razlog otpao i pozivam premijerku Kosor da idući tjedan objavi što je sve ispregovarano. Dotad nema razloga ni za kakva slavlja, svečanosti i vatromete, jer još ne znamo imamo li se razloga veseliti ili tugovati’, zaključio je Lesar na susretu s građanima u Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru.

Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/135129/Lesar-Zasto-Vlada-taji-sadrzaj-pregovora.html

| Broj posjeta: 791 |

1 komentar u "Zašto Vlada taji sadržaj pregovora?"

  1. potpuno je nevjerojatno da ljudi srljaju u EU, a da ne znaju što će dobiti tim ulaskom. Da “politička elita” sa Predsjednikom na čelu taji što su ustvari ispregovarali , a guraju i nagovaraju ljude da na referendumu zaokruže DA može samo buditi sumnju da je to što su ispregovarali ustvari loše za većinu građana. Ako bi ispregovarali nešto bolje, sigurno bi to na sva zvona objavili.Samo govore o fondovima za ovo ili ono ali ne govore da će taj famozni novac biti višestruko vraćen ( sa kamatama) ili pak plasiran ali pod strogim uvjetima tipa “privatizirajte vodovod, elektru….” što će naravno svijetski velikani kupiti jer smo mi osiromašeni do te mjere da namamo novac za kupnju vlastitih kompanija.
    Stvarno smo guske u magli.
    Baba

Imate li komentar?