Vuljanić SDP-u paše sukob zbog ćirilice

Laburisti ne raspravljaju o referendumu jer smatramo da to nije političko pitanje. Ali to ne znači da nemamo jasan stav

Laburisti se nisu htjeli uključivati u ‘ideološke’ prijepore jer je riječ o svjetonazorskim razlikama. O tome nema smisla razgovarati jer su to pitanja civilizacijske razine, a ne politike. S druge strane, u takvoj situaciji treba reći svoj stav, ali ne pomagati tzv. velikim strankama da to nametnu ključnim pitanjem u državi.

Express: Od Europske komisije zatražili ste da se izjasni o pitanju za referendum koji inicira građanska inicijativa U ime obitelji. Upozorili ste da se njime pripadnici seksualnih manjina mogu dovesti u neravnopravan položaj. Jeste li dobili odgovor Komisije?

Naravno da nisam, nije Komisija tako brza. Očekujem odgovor za nekoliko tjedana i očekujem da će Komisija zauzeti stav o tom pitanju. Riječ je naime o načelnom pitanju – može li većina svojom odlukom ustavno smanjiti prava manjina, bez obzira na to o kojoj je manjini tu riječ. Osobno mislim da se u toj Pandorinoj kutiji skrivaju mnoge opasnosti i da se, jednom otvorena, neće tako lako zatvoriti. Europska komisija mora o tome imati stav. Naravno, Komisija niti može niti hoće ocjenjivati ustavnost takva referenduma, za to imamo Ustavni sud. Ali stav treba imati.

Express: Kako u grupaciji kojoj pripadate, a koja, među ostalim, okuplja stranke poput više komunističkih partija i grčke Syrize gledaju na vaš stav? Jeste li dobili njihovu potporu?

Iskreno, nisam ni zatražio potporu. Nije tu riječ o nekom službenom dokumentu koji grupacija treba podržati ili ne, riječ je o mom pitanju Komisiji. No ne sumnjam da bih je dobio kad bih je tražio. Sastav grupacije, čini mi se, nije važan. Nitko nema rep, iako ima komunističkih partija, a ni rogovi se ne vide. U većini stavova slažem se s kolegama, tamo gdje se ne slažem slobodan sam nastupiti prema vlastitom nahođenju. Nisam siguran da je to tako u tzv. demokratskim strankama.

Express: Tvrdite da referendum o definiranju bračnog odnosa odgovara i vladajućima i opoziciji jer se time odmiče priča od stvarnih problema. Posebno ste oštri bili prema HDZ-u koji, prema vašem mišljenju, nakon iskustva u prošlih deset godina, o takvim pitanjima ne treba niti konzultirati. Ništa manje niste bili kritični niti prema SDP-u. Jesu li HDZ i SDP iste stranke kada se govori o važnim pitanjima?

Odgovor je potvrdan – da. Riječ je o strankama koje provode istu politiku prema građanima. Svako toliko se zakuhaju svjetonazorski sukobi kako bi se istaknule razlike, a to odgovara objema strankama. Tako se uspješno skrivaju pravi problemi, pa uglavnom nitko više ne govori o tome što je HDZ ukrao ili SDP upropastio. Govori se o referendumu i o ćirilici. Hrvatsku poštansku banku i Croatia Osiguranje više nitko gotovo i ne spominje, a broj nezaposlenih je sporedna stvar.

Express: Kakav je stav laburista o referendumu?

Laburisti nisu kao stranka zauzeli određeni stav prema referendumu. Osobno mislim da se treba održati jer je postupak proveden u skladu s Ustavom i zakonima. Procedura je naime suština demokracije, ne njezin ukras, i proceduru, odnosno zakone, svi moramo poštivati. Što ja osobno mislim o referendumskom pitanju moj je privatni stav i s ovom istinom nema veze.

Express: Hoćete li vi osobno glasati za ili protiv ili ćete pak ostati kod kuće na dan kada se bude održavao referendum?

Neću ostati kod kuće, nikad nisam ostao doma pa neću ni za ovaj referendum. Izići ću i glasati protiv. Mislim da mi je dužnost kao građaninu poštovati institucije države i reći što mislim, a uvjeren sam da će to napraviti i većina građana Hrvatske. Ne radi Europe, ne radi bilo koga, nego radi nas samih i karaktera zemlje.

Express: Jedan od prigovora stranci čiji ste član upravo ide prema manjku ‘ideološkog stava’, odnosno izbjegavanju odgovora na pitanje poput uvođenja ćirilice kao drugog pisma u sredinama poput Vukovara. Jesu li laburisti ljevičari?

Laburisti se nisu htjeli uključivati u ‘ideološke’ prijepore jer je riječ o svjetonazorskim razlikama. O tome nema smisla razgovarati jer su to pitanja civilizacijske razine, a ne politike. S druge strane, u takvoj situaciji treba reći svoj stav, ali ne pomagati tzv. velikim strankama da to nametnu ključnim pitanjem u državi.

Express: Kakav je vaš dojam o radu hrvatskih europarlamentaraca. U domaću javnost dolaze samo rijetke vijesti, poput istupa Ruže Tomašić koja se borila za zaštitu imena prošek.

U Europskom parlamentu teško možete biti političar ‘opće prakse’, kao što je to čest slučaj u Saboru. Ako se hvatate svih tema, ljudi će uglavnom zaključiti da se niste udubili ni u jednu i da ne razumijete ništa. Uvjeti rada u Parlamentu su odlični i čovjek se zaista može posvetiti onom što smatra važnim. Većina hrvatskih parlamentaraca to je shvatila i tako se ponaša. Borba tu nije ključna riječ – ključna riječ je dogovor i kompromis. Meni je osobno posebno važna i zanimljiva tema proširenja EU na Balkan i istok jer sam uvjeren da je mir i red na istoku preduvjet uspjeha. Naravno, povremeno se uključim i u druge teme, posebno one koje su, prema mojem mišljenju, važne za Hrvatsku.

Express: Imenovani ste na dužnost izvjestitelja za Albaniju. Što taj položaj znači?

Izvjestitelj priprema tekst rezolucije o napretku neke zemlje na putu europskih integracija. To izvješće dolazi na AFET (Komitet za vanjske poslove) i na plenarno zasjedanje, gdje ga zastupnici prihvaćaju ili ne. Naravno da kao izvjestitelj imam mogućnosti pomoći zemlji o kojoj izvještavam, istodobno nastojeći biti objektivan.

Izvor: 24 sata Express

| Broj posjeta: 728 |

Želite li komentirati? Objava: "Vuljanić SDP-u paše sukob zbog ćirilice"

Imate li komentar?