VUKŠIĆ ZA DNEVNO.hr: Pozvat ćemo ljude na demonstracije: Ovo što radi Milanovićeva Vlada ravno je zavjeri i nacionalnoj izdaji!

Osim krpljenja proračuna, teško je ponuditi smislen odgovor zašto država u ovom trenutku prodaje HPB koja posluje s dobiti, a sanira posrnulu privatnu Centar banku. Prošlu je godinu HPB završila sa 94 milijuna kuna neto dobiti, u prva tri mjeseca ove godina banka je poslovala s 38,8 milijuna kuna dobiti, što je rast od 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dobit banke je sve viša, a ipak je prodajemo strancima.

– Mislim da je prodaja HPB-a izdaja nacionalnih interesa u ime krupnog kapitala i da je ova vlada prevarila građane jer su se predstavili kao socijaldemokrati. Izgleda da za njih banke nisu važne. Ostat ćemo samo s imenom, himnom i grbom. Nove vlade neće imati s čime vladati. Kako to sad odjedanput sve treba prodati? Očito ova vlada radi protiv interesa hrvatskih građana. Laburisti će najesen pozvati ljude na ulicu da kažu svoje mišljenje. To će biti demonstracije protiv prodaje, izjavio je za portal Dnevno.hr laburist Branko Vukšić i najavio burnu jesen.

Prodaja HPB-a podijelila je javnost, jer dok vladajući srljaju s prodajom imovine u državnom vlasništvu kako bi popunili proračunske rupe, ostali se pitaju gdje bi mogao biti kraj takvim postupcima i hoće li, vođeni takvim primjerom, rasprodati i ostale banke u domaćem vlasništvu. Istovremeno, dok se planira riješiti jedne uspješne banke, država procjenjuje da joj se spašavanje nekoliko manjih banaka više isplati. Procjenjuje se da je na saniranje posrnulih malih banaka država potrošila već oko 300 milijuna kuna, a prema nekim mišljenjima, nakon okrupnjavanja manjih banaka, slijedi njihova prodaja strancima.

Građane nitko ništa ne pita

Jedan od kritičara prodaje HPB-a je i saborski zastupnik Goran Marić koji je u raspravi kod donošenja Zakona o upravljanju državnom imovinom izjavio da je prodaja HPB-a i Croatia osiguranja predaja posljednje crte financijskog suvereniteta Republike Hrvatske i postavio je pitanje kakva je to ekonomska politika kojom se prodaje posljednja kreditna institucija u vlasništvu države, a istodobno iz proračunskih sredstava se financiraju i preuzimaju u vlasništvo privatne.

Osim krpljenja proračuna, teško je ponuditi smislen odgovor zašto država u ovom trenutku prodaje HPB koja posluje s dobiti, a sanira posrnulu privatnu Centar banku. Prošlu je godinu HPB završila sa 94 milijuna kuna neto dobiti, u prva tri mjeseca ove godina banka je poslovala s 38,8 milijuna kuna dobiti, što je rast od 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dobit banke je sve viša, a ipak je prodajemo strancima, te ćemo im, čini se, opet u ruke predati još jedan lijep komad obiteljskog srebra. Uspjeh je prodati lošu kompaniju i spasiti je, a ne prodati onu kojoj dobit raste.

-Nitko građane ništa ne pita jer im u stvarnom interesu nisu građani već krupni kapital. Okrupnjavanje malih banaka znači da se sprema prodaja, jer male banke smetaju krupnom kapitalu. Onaj tko drži bankarski sektor, taj je ovisan o njima. Da imamo naše banke imali bismo jeftiniji novac za kreditiranje države i građana. Ovo što radi Vlada, to je ravno zavjeri. Što onda nakon prodaje banaka, hoćemo li prodavati i našu zemlju, more i otoke, pita se Vukšić.

Sve banke idu stranicma

Prodajom HPB-a događa se stanje na tržištu u kojem se državni udio u bankarskom sektoru predaje strancima u ruke. Prodaja uspješne financijske institucije ne bi izazvala toliku pažnju u javnosti ukoliko bi bila riječ o privatnom poduzeću. Međutim, događa se situacija u kojem se državno vodstvo odriče kreditne institucije u javnom vlasništvu, a kada se to dogodi, za očekivati je da će se dodatno smanjiti prilike za financiranje ekonomskih aktivnosti u interesu našeg gospodarstva. Drugim riječima, teško je očekivati da će se dogoditi neke investicije u industriju ili izvoz koje bi pratile veće banke na našem tržištu. Analitičari su uvjereni da bi se i dalje poticao samo uvoz.

Izvor: http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/91723-pozvat-cemo-ljude-na-demonstracije-ovo-sto-radi-milanoviceva-vlada-ravno-je-zavjeri-i-nacionalnoj-izdaji.html

| Broj posjeta: 1.020 |

Želite li komentirati? Objava: "VUKŠIĆ ZA DNEVNO.hr: Pozvat ćemo ljude na demonstracije: Ovo što radi Milanovićeva Vlada ravno je zavjeri i nacionalnoj izdaji!"

Imate li komentar?