Vlada nagrađuje financijski i bankarski sektor

ZAGREB – Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je kako mu je, nakon današnje sjednice vlade na kojoj su utvrđene mjere i smjernice za izradu ovogodišnjeg proračuna, definitivno jasno da ova vlada krizu pokušava riješiti na leđima srednjeg sloja, a ne bogatih.

„Raditi projekciju proračuna na blagim promjenama u poreznom sustavu jasna je poruka: one najsiromašnije, a njih je 44 tisuće pokušati zaštititi, srednji sloj oguliti do kraja, dok je financijski i bankarski sektor ponovno nagrađen“, kazao je Lesar novinarima u Hrvatskom saboru.

Povećanje neoporezivog dijela plaće na 2.200 kuna pogodovat će i donijeti malu korist za samo 44.000 zaposlenih u Hrvatskoj koji su prema službenim podacima primali plaću do 2.200 kuna“, rekao je Lesar dodajući kako je očekivao da neoporezivi dio plaće bude povećan do iznosa minimalne plaće, a to je 2.814 kuna“.

„Smiješno je s jedne strane imati minimalac na 2.800 kuna a onda kasnije poreznu osnovicu snižavati ispod toga“, kazao je Lesar.

Trebalo bi, po njegovom mišljenju, uvesti četvrtu stopu oporezivanja dohotka, a ne samo postojeće tri.

Samo sa 12, 25 i 40 posto oporezivanja dohotka uništit će se i ostatak srednjeg sloja, mišljenja je Lesar.

„Smanjenje doprinosa za zdravstvo sa 15 na 13 posto je godišnje oko 2,4 milijarde kuna manje u portfelju zdravstvenog osiguranja, to neće dovesti do povećanja plaća, brutto cijenu rada će smanjiti, no to će poslodavci zadržati za sebe i neće ići u korist zaposlenih“, kazao je.

Nije mu, kaže Lesar, jasno kako će ministar zdravlja balansirati sa smanjenim proračunom od gotovo 2,5 milijarde kuna.

„U smjernicama jasno piše da vlada očekuje gospodarski oporavak snažnim investicijskim tokom javnih poduzeća“, rekao je Lesar dodajući kako nema ni natruha ni naznaka o investicijskom ciklusu privatnog sektora.

PDV od 25 posto znači povećanje troškova života, ustvrdio je Lesar.

„Ako je olakšica za smanjenje troškova života međustopa od 10 posto za ulja, masti, vodu i dječju hranu, olakšica za smanjenje troškova života, valjda vlada poručuje da ljudi u Hrvatskoj moraju sada jesti ulje, mast, dječju hranu i vodu“, rekao je.

Očekivao je, kaže, veću količinu osnovnih troškova s međustopom od 10 posto.

Posebno me žalosti što se društvena pravednost postiže progresivnim populariziranjem dohotka, rekao je predbacivši vladi što se nisu usudili uvoditi veće stope oporezivanja ili progresivnog oporezivanja dobiti te ostaju na jedinstvenoj stopi od 20 posto i dividende koje ostaju neoporezive.

Izvor: http://www.seebiz.eu/dragutin-lesar-vlada-nagraduje-financijski-i-bankarski-sektor/ar-24727/

| Broj posjeta: 1.230 |

Želite li komentirati? Objava: "Vlada nagrađuje financijski i bankarski sektor"

Imate li komentar?