Večernji list – Stranački Crobarometar – Među biračima koji bi sigurno izašli na izbore još dominiraju veliki

Da su sutra izbori, Koalicija SDP-HNS-IDS-HSU zauzela bi 80 mjesta u Saboru, a Koalicija HDZ-HSS-DC morala bi se zadovoljiti sa 49 mjesta. Izračunali su to analitičari na temelju najnovijeg Crobarometra, pretvarajući u klupe postotke (42,1 i 25,5 posto) koje ta dva bloka dobivaju u anketi međi sigurnim glasačima. U SDP-u, naravno, trljaju ruke, u HDZ-u traže mane anketama, ali u konačnici studeni nije pokazao ništa što nije “rezultat rada” prethodnih mjeseci.

anketa vecerni 11-2010Rezultati aneketa pokazuju kako laburisti u ovom trenutku dobivaju jedno, odnosno dva mjesta u saboru

Dobro stoje i Lesar i HSLS

Izborni model, čini se, odgovara velikim strankama i velikim blokovima, a manje stranke će se, kao i obično, ako samostalno idu na izbore, morati žestoko boriti za prelazak praga, a ako su utopljene u veće blokove, lagodnije čekati izborne rezultate i u isto vrijeme strepiti od potpunog gubitka identiteta.

Savez za promjene u svom krilu vidi još i Lesarove laburiste koji, s obzirom na to da su novi i imaju samo jednu prepoznatljivu perjanicu – samog Lesara – stoji vrlo dobro (4,2 posto) i HSLS (4,1 posto) koji, boreći se da preživi, učestalo iznenađuje imenima javnih osoba koje bi im u tome trebale pomoći, a koje zasada uglavnom demantiraju da dijele tu želju. Lijevi blok, koji je usisao u sebe HSU, morat će dodatno animirati milijunsku umirovljeničku populaciju jer HDZ-ovi “Umirovljenici zajedno” već sada imaju prolaz. Postoji i ideja da se počne već sada preispitivati uloga HSU-a s obzirom na rezultate koje pokazuje HDZ-ov umirovljenički blok i nema sumnje da će se od Silvana Hrelje očekivati dodatni angažman da se što veći broj od 1,2 milijuna umirovljenika izvede na birališta i glasa za Kukuriku koaliciju. Osim na “svoje” umirovljenike, HDZ računa i na HSS i DC, a prema analitičarima, više bi profitirali da HSS na izbore izađe samostalno nego u bloku.

Okupljanje desnice

Krene li HDZ na okupljanje desnice, promotrit će i rezultate HSP-a i HDSSB-a i možda se odlučiti na otvaranje pregovora i s njima.

Izvor: http://www.vecernji.hr/vijesti/puls-biraca-sdp-ovoj-koaliciji-80-klupa-saboru-hdz-ovoj-49-clanak-223857

| Broj posjeta: 1.124 |

Želite li komentirati? Objava: "Večernji list – Stranački Crobarometar – Među biračima koji bi sigurno izašli na izbore još dominiraju veliki"

Imate li komentar?