Večernji list, HRT: U Saboru sukob na granici incidenta! (video)

Tematska sjednica Antikorupcijskog vijeća o korupcijskim rizicima u Hrvatskoj pošti (HP) jedva je, nakon tri sata glasne prepirke i svađe, privedena kraju. No bez nekih posebnih rezultata jer su mnoga pitanja i dalje ostala bez odgovora. Šef laburista Dragutin Lesar, kojem su se zviždači iz HP-a najviše i javljali za pomoć, želio je od predsjednika uprave Pošte Roberta Jukića odgovore na pitanja imaju li Pošte antikorupcijski program, tko ga je usvojio i kome se sve zaposlenici Pošte mogu obratiti ukoliko sumnjaju da je na djelu korupcija te kakva je u Pošti zaštita zviždača?

Tematska sjednica Antikorupcijskog vijeća

Lesar na sjednici Antikorupcijskog vijeća: Čime se hrani koala?

Šef laburista objasnio je kako su upravo na ta pitanja radnici morali odgovarati prije nego što bi im se dao otkaz.

Sjednica antikorupcijskog vijeća

Tematska sjednica Antikorupcijskog vijeća o korupcijskim rizicima u Hrvatskoj pošti (HP) jedva je, nakon tri sata glasne prepirke i svađe, privedena kraju. No bez nekih posebnih rezultata jer su mnoga pitanja i dalje ostala bez odgovora. Šef laburista Dragutin Lesar, kojem su se zviždači iz HP-a najviše i javljali za pomoć, želio je od predsjednika uprave Pošte Roberta Jukića odgovore na pitanja imaju li Pošte antikorupcijski program, tko ga je usvojio i kome se sve zaposlenici Pošte mogu obratiti ukoliko sumnjaju da je na djelu korupcija te kakva je u Pošti zaštita zviždača? Zanimalo ga je i je li točan podatak o dobiti HP-a od 54 milijuna kuna te kako je samo jedan jedini ponuditelj kod nabave automobila zadovoljavao uvjete natječaja. Pitao je i što je agencija Masol, koju se povezivalo s Ratkom Mačekom, obavljala za HP te kako je moguće da Pošte nisu surađivale s Fimi medijom kada postoje četiri ugovora koja su sklopili s tom tvrtkom u vrijednosti od oko 10,5 milijuna kuna.

– Što je ovo? Postavlja pitanja kao da je ovo istražno povjerenstvo. Tko ga je ovlastio za ovo?, prekinuo je Lesara HDZ-ov Josip Salapić. No Lesar se nije dao smesti pa je nastavio.

– Recite mi u koju skupinu životinja spada čudnovati kljunaš, čime se hrani koala, pitao je i opet bio prekinut. Ovoga puta zaustavio ga je član uprave HP-a Ranko Marinković koji je ustao i povikao kako je “sve do sada trpio, ali da nas ovo pitatate, to je sramota”. Na to mu je Lesar objasnio kako su upravo na ta pitanja radnici morali odgovarati prije nego što bi im se dao otkaz.

– Ovo je tematska sjednica, nemojte tjerati ljude da odgovaraju kao da su na sudu, opet se ubacio Salapić. Potom ga je Jovanović upitao tko mu je dao riječ te uzima li riječ i predsjedniku Sabora Luki Bebiću? Kada je napokon došao na red R. Jukić, umjesto odgovora na konkretna pitanja branio je ciljeve – restrukturiranje Pošte koje je zacrtao 2008. godine kada je stao na čelo tvrtke.

– Ljudi koji vama daju informacije su u Pošti proveli 20 do 30 godina uhljebljeni preko svojih rođaka. Ja se ne bavim prošlošću. Kada sam došao na čelo Pošte, ona je grcala u gubicima, bila nelikvidna. Od 255 milijuna kuna gubitka u 2008. godini lani smo imali dobit od 157 milijuna kuna, rekao je Jukić. Tvrdio je i kako Pošta nije nikada radila s Fimi medijom u iznosu od 10 milijuna kuna, no da o iznosima ne može govoriti jer izvidi još uvijek traju. Rekao je i da nikada nisu angažirali zaštitarsku tvrtku Sokol Marić te da su Pošte napravile akcijski plan borbe protiv korupcije i da ga nadzire uprava. Što se tiče pritisaka na ljude i mobbing, dovoljno je reći, kaže Jukić, da je od 11 tisuća zaposlenika stiglo samo 27 zahtjeva za zaštitu prava. Odgovarajući na pitanja o nabavi automobila, Jukić je pojasnio kako je natječaj prvi put poništen jer nijedna tvrtka koja se javila nije zadovoljila kriterije, a da se na drugi natječaj javila tek jedna tvrtka – Zubak.

– Čestitam vam na restrukturiranju HP-a, ali to nije tema. Uspješnost u poslovanju nije jamstvo da nema korupcije. Od svih mojih pitanja, odgovorili ste na tri, i to djelomično pa ću vam ih opet poslati pisanim putem- zaključio je Lesar.

Izvor: http://www.vecernji.hr/vijesti/lesar-sjednici-antikorupcijskog-vijeca-cime-se-hrani-koala-clanak-207570

| Broj posjeta: 2.080 |

Želite li komentirati? Objava: "Večernji list, HRT: U Saboru sukob na granici incidenta! (video)"

Imate li komentar?