Večernji list – Budući da je Čučić odbio povući pristupnicu, Lesar se obratio Statutarnoj komisiji, Sudu časti i Predsjedništvu stranke

Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar donio je odluku o brisanju iz stranačkog članstva Ljubomira Čučića koji se u tu stranku učlanio na stranačkoj internetskoj stranici prije nešto više od mjesec dana.

Zanimljivo, iako su u Etičkom kodeksu ove stranke uvjeti za učlanjivanje vrlo strogi, u Hrvatskim laburistima bili su zatečeni kad su dobili spomenutu pristupnicu. Naime, nakon saznanja da se Čučić na internetskoj stranici učlanio u stranku, Lesar ga je upozorio da je njegovo članstvo u ovoj stranci neželjeno jer je pravomoćno osuđen za kazneno djelo obiteljskog nasilja što je teška povreda Etičkog kodeksa stranke.

Budući da je Čučić odbio povući pristupnicu, Lesar se obratio Statutarnoj komisiji, Sudu časti i Predsjedništvu stranke. Naime, u stranci se nisu željeli ogriješiti o njegovo ljudsko pravo, a to je članstvo u stranci, ali su dopunili stranački pravilnik po kojem se član stranke, koji je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora zbog počinjenja kaznenog djela, ne može kandidirati niti biti izabran ni na jednu dužnost u ogranku i podružnici, ali ni u nacionalnim tijelima stranke za vrijeme izdržavanja kazne i prije isteka roka rehabilitacije utvrđenog ZKP-om.

Ovaj postupak nezapamćen je u političkoj i stranačkoj praksi u Hrvatskoj. Budući da je prošlo više od četiri godine otkako je Čučić počinio spomenuto kazneno djelo, stranački Sud časti nije mogao pokrenuti stegovni postupak. A kako se Čučić u svom odgovoru na molbu da napusti stranku očitovao da ne priznaje pravomoćnu presudu te tvrdi da je bila riječ o montiranom političkom procesu te optužuje sudstvo i medije za hajku, predsjedniku Hrvatskih laburista Lesaru nije preostalo ništa drugo nego da se pozove na članak 23. stranačkog Statuta.

Budući da predsjednik zastupa stranku, ali se smatra i najodgovornijim za promidžbu i ugled stranke, Lesar je shodno tome odlučio da osoba koja ne priznaje institucije države i pravomoćne presude sudova ne može biti član stranke. Na potezu je sada Čučić koji se može žaliti na ovakvu odluku.

Izvor: http://www.vecernji.hr/vijesti/lesar-izbacio-ljubomira-cucica-hrvatskih-laburista-clanak-228046

| Broj posjeta: 699 |

Želite li komentirati? Objava: "Večernji list – Budući da je Čučić odbio povući pristupnicu, Lesar se obratio Statutarnoj komisiji, Sudu časti i Predsjedništvu stranke"

Imate li komentar?