Uvesti dan žrtve hrvatskog pravosuđa!

Na dan kada sudski proces zagrepčanina Emila Römera ulazi u 34. godinu o čemu smo danas objavili očitovanje predsjednika Josipovića i drugih uglednika, u stanu ove žrtve Pravnog procesa nerazumnog trajanja (PPNT) održana je tiskovna konferencija koju su sazvali Hrvatski laburisti a koji predlažu da se 14. veljače proglasi Danom žrtava hrvatskog pravosuđa.

Pored Emila Römera, pred novinarima je nastupio potpredsjednik Laburista Branko Vukšić, i sam žrtva PPNT-a (jer mu jedan proces radnog prava traje već 8 godina) koji je podsjetio na neke povijesne činjenice kako bi istaknuo koliko dugo već traje ova pravna sramota. Naime, 1978, kada je Römer podigao dvije tužbe, o čemu smo ovdje već pisali 29. siječnja, jedan je Poljak postao Papa, a Römer ga je nadživio (po svemu sudeći nadživjet će sa svojom parnicom i sadašnjeg poglavara Katoličke crkve!), rođen je punk, rođena je i prva beba iz epruvete, potpisan je mirovni ugovor između Izraela i Egipta u Camp Davidu, ubijen je hrvatski rodoljub Bruno Bušić, a bivša Jugoslavija je bila dužna tričavih 17 milijardi dolara.

Sve je to Emil Römer preživio i nadživio pa se možda sada samo može osjećati bolje što njegovu dramu prepoznaju i predsjednik Republike i obični građani. Römer puno je toga, kaže Vukšić, naučio ali mu je svejedno poklonio vrijedno djelo Cicerona: ‘O zakonima’, iako bi, kaže ovaj saborski zastupnik, sasvim sigurno bilo važnije da tu knjigu pročitaju hrvatsku suci i sutkinje jer, kada se pita Römera zašto njegov predmet već 34 godina leži na istome mjestu, on kaže da je to zbog korupcije, iako to, priznaje, ne može dokazati, a Vukšić smatra da je to pitanje neprofesionalizma, to jest, djelovanje nekompetentnih sudaca.

Zamoljen da komentira izjavu pučkog pravobranitelja Jurice Malčića koji je u povodu ‘slučaja Römer’ tportalu izjavio da mu se isto tako obraća na tisuće hrvatskih građana što ukazuje na jako loše stanje u pravosuđu, Vukšić je kazao da će Hrvatski laburisti razmotriti mogućnost da pozovu sve žrtve PPNT-a kako bi se stvorila udruga ili grupa za pritisak, a najavio je da će uputiti pismeno i usmeno saborsko pitanje ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću.

Upitan da kaže kada mu je u ovih 34 godine bilo najteže, a Römer je osoba koja je preživjela Holokaust (majku su mu ustaše 1942. ubili u Jasenovcu), ovaj ponosan i solidaran gospodin sa svim žrtvama PPNT-a kaže da su to bile šest godina kojih je, nakon što je pokraden, proveo u vlažnom podrumu bez ikakvih primanja i uvjeta za pristojan život. Iako je patio od depresije, Emil Römer ne posustaje i poziva sve žrtve hrvatskog pravosuđa da se ujedine u borbu za pravnu državu.

Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/176632/Branko-Vuksic-Uvesti-dan-zrtve-hrvatskog-pravosuda.html

| Broj posjeta: 1.110 |

Želite li komentirati? Objava: "Uvesti dan žrtve hrvatskog pravosuđa!"

Imate li komentar?