Ustavnopravni ekspert prof. dr. sc. Robert Podolnjak: prijedlog Laburista je najbolji (video)

Hoćemo li na skorim parlamentarnim izborima glasovati kao i na onima za Europski parlament, uz jedan preferencijalni glas? Zašto samo jedan? Je li to smokvin list kojim stranački šefovi i dalje zadržavaju pravo popunjavanja izbornih lista podobnima? Treba li nevaljanim proglasiti liste na kojima nema barem 40% žena? Treba li promijeniti ograničenje o samo tri zastupnika dijaspore?

U emisiji HRT-a Otvoreno odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja potražili su Mislav Togonal i njegovi gosti: predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin, potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav Vladimir Šeks, predsjednik Kluba zastupnika Laburista Dragutin Lesar i stručnjak za ustavno pravo Robert Podolnjak.

Ustavnopravni ekspert prof. dr. sc. Robert Podolnjak ocijenio je prijedlog Hrvatskih laburista o izmjenama izbornih zakona za zastupnike u Hrvatski sabor najboljim.

Što predlažu Laburisti? Pogledajte ovdje!

“Kolega Mlakar je jasno rekao neki dan da su promjene Ustava 2010. bile posljedice ucjena. Ucjene o pristanku na promjenu izbornog zakonodavstva su i danas na sceni kada HDZ traži da uz tu promjenu idu i promjene Ustava. Parlamentarne stranke ucjenama donose ozbiljne promjene kao što su ustavne promjene i promjene izbornog zakonodavstva. Godine 2010. je bio preveliki strah HDZ-a da neće proći referendum za ulazak u Uniju pa se onda pristupilo izmjenama. Od 22 zemlje EU-a od koje smo dobili podatke, u 15 država postoji model preferencijalnog glasovanja, a broj preferencijalnih glasova kreće se od jednog do četiri. Mi smo u svojem prijedlogu predložili tri od ukupno 14 na listi, s obzirom da je u Hrvatskoj 10 izbornih jedinica”, rekao je Lesar.

Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/otvoreno-hocemo-li-na-parlamentarnim-izborima-glasovati-uz-jedan-preferencijalni-glas

| Broj posjeta: 724 |

Želite li komentirati? Objava: "Ustavnopravni ekspert prof. dr. sc. Robert Podolnjak: prijedlog Laburista je najbolji (video)"

Imate li komentar?