U Osijeku predstavljena Reforma zdravstva (video)

LABURISTI I GORJANSKI: Bogati će se liječiti, a oni drugi bankrotirati

Ne poduzme li se nešto, Hrvatsko zdravstvo pretvorit će se u Američko u kojem se bogati mogu liječiti, a siromašni si to ne mogu priuštiti, rekao je specijalist obiteljske Medicine Dražen Gorjanski na predstavljanju njegove vizije reforme zdravstva koju su podržali i Laburisti.

Prema njegovim riječima, cilj treba biti cjelovito zdravstvo, a trenutno su sve vitalne funkcije prodane, a usluge se otkupljuju po visokim cijenama. Upravo u tome Gorjanski vidi velik problem, ali i sivu budućnost našeg zdravstva.

– Potrebne su dvije velike reforme i to u bolničkom sustavu te u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a važno je i odvojiti privatno od javnog te depolizirati sustav i iskorijeniti korupciju. Ova studija nastala je na temelju 10 godina prikupljanja iskustava iz drugih zemlja, ali i iz našeg predratnog sustava. Mi trenutno idemo u smjeru Američkog modela, a bolest će značiti dugove i osobni bankrot. To imamo u svijetu, možemo vidjeti kako to izgleda, a to i nas čeka, zaključio je Gorjanski.

Za spas je važna regeneracija svih zdravstvenih usluga i organizacija po netržišnim načelima. Kada se u priču, rečeno je, uplete novac nastaju velike teškoće. Gorjanski je prezentiran kao neovisni stručnjak, a kako su razmišljanja bliska Laburistima tako je i došlo do suradnje koju laburist Jaroslav Pecnik opisuje kao dobronamjernu i otvorenu za sve stranke.

– Ovo je prijedlog reforme kakvu mi podržavamo i mi ne želimo ideje i prijedloge skrivati, nego podijeliti sa svima koje ovo zanima. Dražen Gorjanski jedan je od vodećih stručnjaka u našoj regiji i drago nam je što je u Laburistima prepoznao priliku da promovira svoje ideje. Mislim da je ovo po prvi put da se unaprijed prezentira jedan gotov projekt, otvoreni smo za suradnju sa svima, bez obzira na to tko je na vlasti, a tko u opoziciji. Ovo je naš poziv na javnu raspravu, a program ćemo prezentirati i u drugim velikim gradovima, rekao je Pecnik.

Izvor: http://www.glas-slavonije.hr/266278/3/Bogati-ce-se-lijeciti-a-oni-drugi-bankrotirati

Knjigu “Reforma zdravstva” možete preuzeti ovdje:

Dražen Gorjanski - Reforma zdravstva

| Broj posjeta: 599 |

Želite li komentirati? Objava: "U Osijeku predstavljena Reforma zdravstva (video)"

Imate li komentar?