Tko se u protekloj ‘saborskoj sezoni’ najviše javljao, a tko je zaobilazio govornicu

Sabor: HDZ-ovac Fiolić prvak šutnje

Saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolić obvezao se na zavjet šutnje. Treću godinu zaredom poznati hrvatski mesar i financijer vladajućega HDZ-a u Saboru nije prozborio ni riječ. Ako tako nastavi, srušit će vlastiti rekord iz prošloga mandata, kada je u četiri godine progovorio tek sedam puta. U svojoj imovinskoj kartici naveo je da prima plaću od 16.200 kuna.

Stjepan Fiolić (HDZ) i Ingrid Antičević-Marinović (SDP

Iznimnu samozatajnost pokazao je i zastupnik romske nacionalne manjine Nazif Memedi. On se, prema službenoj parlamentarnoj statistici, na ukupno 17 sjednica za riječ javio samo dva puta. Za svoj je zastupnički rad, prema podacima iz njegove imovinske kartice, svakoga mjeseca dobio plaću od 13.600 kuna.

Drugim riječima, svaki njegov saborski istup građani su platili 204 tisuće kuna. Neto. Metkovski gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo vodi se drukčijim regulama. Za govornicu on izlazi jednom godišnje, pa je do sada ubilježio tri javljanja. No njegovu šutnju barem ne plaćaju hrvatski porezni obveznici: gospodar Neretve na početku se mandata odrekao državne plaće i prima 12.500 kuna kao gradonačelnik Metkovića. IDS-ovac Boris Miletić također ima samo tri javljanja.

HDZ-ov zastupnik Ivo Andrić u Saboru se javio samo četiri puta, držeći se ritma od dva javljanja godišnje. Andrića, koji je u Sabor izabran na listi za dijasporu vladajuće stranke, šira je javnost upoznala početkom godine kada je, u nastupu iskrenosti, priznao da krši zakon.

Tijekom sjednice saborskog Odbora za Hrvate izvan domovine javno je kazao da, iako živi u BiH, u Hrvatskoj ima fiktivno prebivalište u Županji, na adresi na kojoj sam nikada nije bio. Rade Bošnjak, Andrićev stranački kolega, također izabran na listi za tzv. dijasporu, riječ je u Saboru zatražio samo šest, a Ivan Bogović devet puta. Političara koji zaziru od saborske govornice ima i u SDP-u.

Požeški župan Zdravko Ronko javio se tek sedam puta, a Karlovčanka Biserka Vranić zabilježila je samo osam javljanja. Dvojica ekonomskih stratega socijaldemokrata također se ne mogu podičiti revnim sudjelovanjem u parlamentarnim polemikama: Branko Grčić ima osam, a Ljubo Jurčić 10 javljanja. Šibenski HDZ-ovac Perica Bukić u dvije i pol godine rada uknjižio je skromnih 12 javljanja.

Hebrang prvi u ispravcima

I dok jedni šute, drugi revno odrađuju zastupnički posao. Zadarska SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović, kraljica saborske replike, uvjerljivo drži prvu poziciju sa čak 558 javljanja. Njezin stranački kolega Gordan Maras prikupio je 451 javljanje, dok je Dragutin Lesar saborski mikrofon u ruke uzeo 387 puta. HDZ-ov veteran Andrija Hebrang pravi je prvak u ispravcima netočnog navoda: od ukupno 296 javljanja ispravaka je napravio 144.

PIŠE Marina Karlović Sabolić

Top 10 zastupnika

1. Ingrid Antičević-Marinović (SDP) 558 javljanja
2. Gordan Maras (SDP), 451 javljanje
3. Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) 387 javljanja
4. Boris Kunst (HDZ), 342 javljanja
5. Frano Matušić (HDZ), 328 javljanja
6. Nenad Stazić (SDP), 323 javljanja
7. Damir Kajin (IDS) 313 javljanja
8. Nevenka Majdenić (HDZ), 299 javljanja
9. Andrija Hebrang (HDZ), 296 javljanja
10. Goran Marić (HDZ), 293 javljanja

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/109919/Default.aspx

| Broj posjeta: 1.066 |

Želite li komentirati? Objava: "Tko se u protekloj ‘saborskoj sezoni’ najviše javljao, a tko je zaobilazio govornicu"

Imate li komentar?