Tko fućka oporbu… (i njihove birače)

Dragutin Lesar je pak ocijenio da je dosadašnja procedura u imenovanju guvernera HNB-a bila “na štetu oporbe, upitna i čudna”

ZAGREB – Klubovi zastupnika Hrvatskih laburista i HDSSB-a danas su u Hrvatskom saboru ocijenili da su oporbeni zastupnici omalovaženi kada je riječ o dosadašnjoj proceduri imenovanja guvernera Hrvatske narodne banke (HNB), no potpredsjednik Sabora Josip Leko odgovorio im je da se poštuje procedura po Zakonu o HNB-u koji je na snazi već duže vrijeme.

»Zakon o HNB-u je na snazi dugi niz godina i uvjeravam vas da će u postupku izbora guvernera, viceguvernera i savjeta, biti u potpunosti poštovan zakon i poslovnik Hrvatskog sabora. Ništa se novo neće dodavati niti oduzimati od vladajućih propisa«, rekao je Leko nakon stanke koju su na početku zasjedanja zatražili klubovi Hrvatskih laburista i HDSSB-a.

Dragutin Lesar je pak ocijenio da je dosadašnja procedura u imenovanju guvernera HNB-a bila »na štetu oporbe, upitna i čudna«.

Podsjetio je da je jučer predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove najavio da će sljedeća sjednica odbora biti u utorak kada bi se trebao utvrditi novi prijedlog kandidata za guvernera HNB-a, uz napomenu da je pet-šest klubova već dostavilo kandidature.

»Mi ni na koji način nismo bili upoznati da je bilo kakva procedura pokrenuta«, rekao je Lesar napominjući kako je tek potom iz Odbora upućen dopis da klubovi zastupnika što žurnije dostave prijedlog kandidata, ali ne i što treba priložiti.

»Bila je dobra praksa da se o tako važnim stvarima dogovara na odboru, između vlasti i oporbe ili međuklupskim dogovorom u Saboru«, kazao je Lesar i naglasio kako postoji i druga mogućnost, a ta je da vladajući jasno i glasno kažu oporbi: »Već je guverner imenovan. Provest ćemo pro forme proceduru i izglasati guvernera«, rekao je Lesar.

Poručio je takav odnos prema oporbi i izostavljanje bilo kakvog razgovora više nije prihvatljivo, podsjetivši da je tako bilo i oko izbora i imenovanja članova antikorupcijskog nacionalnog vijeća.

»Očekivao sam od vlasti koja sebe naziva demokratskom drugačiji odnos prema oporbenim zastupnika, no vi koristite silu većine«, rekao je Lesar.

Ocijenio je da je takav postupak »vid bahatosti ili neprosvijećenog apsolutizma« koji je omalovažio oporbu na Odboru jer nije znala da su klubovi SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, SDSS-a i Klub zastupnika nacionalnih manjina već dostavili svoj prijedlog.

Izvor: http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Hrvatski-laburisti-i-HDSSB-vladajuci-omalovazavaju-oporbu

| Broj posjeta: 865 |

1 komentar u "Tko fućka oporbu… (i njihove birače)"

  1. po starom, nećemo se držati zakona ko pijan plota !!!

Imate li komentar?